Vrouw Plant

Zó weet je of het tijd is om een plant te verpotten

Zijn je planten al een tijdje lekker aan het groeien? Dan hebben ze misschien een ruimere pot nodig. Zo weet je of het tijd is om een plant te verpotten.

De lente is hét moment om je planten te verpotten, omdat ze in deze periode meer groeien. Zo hebben je planten genoeg ruimte en voeding om verder te groeien.

1. De wortels komen uit de onderkant van de pot

Sommige planten zitten nog in een plastic pot met gaten. Bij teveel water kan het hier doorheen lopen. Komen er wortels uit de gaten? Dan is het tijd om je plant te verpotten. Het krijgt daar namelijk niet de voeding die het nodig heeft. Ook wanneer een bal van wortels ontstaat, heeft je plant een ruimere pot nodig. De wortels kunnen je plant zelfs omhoog duwen. Voordat je de plant in een nieuwe pot zet, is het belangrijk om de wortels voorzichtig los te maken en uit elkaar te halen.

2. Hij heeft meer water nodig dan normaal

Als je plant eerst eens per week water kreeg en nu steeds vaker water nodig heeft, kan het zijn dat hij een ruimere pot nodig heeft. Een pot met meer aarde houdt het water beter vast.

3. Hij groeit niet zoals verwacht

Een plant kan nu eenmaal niet blijven groeien als hij niet genoeg ruimte heeft. Als je plant al een tijdje niet gegroeid is, kan het helpen om ‘m te verpotten.

Lees ook: zo vaak moet je deze planten water geven

Bron: Wellandgood.com Foto: Getty Images

Tip van de redactie

Philips HU4803/01 Luchtbevochtiger
Philips Luchtbevochtiger Ad
Bestel hier