Stem verlaagt na de overgang

Vrouwen die na hun menopauze geen hormonen innemen, hebben een lagere stem dan voor de overgang. Dit blijkt uit onderzoek van Evelien D’haeseleer van de UGent-stemkliniek. Bij zwaardere vrouwen is dit echter minder het geval.

Voor de overgang is de gemiddelde toonhoogte bij vrouwen op middelbare leeftijd 190 Hz. De daling van de toonhoogte wordt veroorzaakt doordat het lichaam tijdens en na de overgang minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron) aanmaakt.

Uit de eerste onderzoeksresultaten van D’haeseleer bleek dat de stem van vrouwen die geen hormoonsupplementen innemen, lager is na de overgang. De toonhoogte van de stem daalt dan gemiddeld met 13 Hz en ‘vermannelijkt’ dus iets. Vrouwen die wel hormonen innemen tijdens de overgang vertonen deze daling in toonhoogte niet.

BMI van invloed
Verder bleek uit het onderzoek dat de BMI (body-mass index) van vrouwen een belangrijke rol speelt in de daling van de toonhoogte van de stem. Lichamelijk zwaardere vrouwen hebben een hogere toonhoogte dan vrouwen met een lager BMI. De productie van oestrogeen vindt namelijk plaats in de vetcellen van vrouwen. In deze cellen worden de mannelijke hormonen omgezet in vrouwelijke hormonen.

Lees meer over de body-mass index >

Vrouwen met een hoger BMI produceren dus meer lichaamseigen oestrogeen dan slankere vrouwen. De toonhoogte van de stem daalt daardoor minder of zelfs helemaal niet bij vrouwen met een hoger BMI na de menopauze.

(