seks

Seks na de overgang

Jolien Spoelstra werkt als psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut in Haarlem. Geïnspireerd door de ontmoetingen die zij heeft in haar praktijk schrijft ze in Santé maandelijks over liefde en seks. Dit keer over seks na de overgang.

Monique is 68-jarige dame met golvend grijs haar. Ze heeft een afspraak gemaakt, omdat ze ontevreden is over haar seksleven. Ze wil uitzoeken of er nog iets aan te verbeteren valt of dat ze het er maar bij moet laten. “Mijn man wou best wel mee,” begint ze, “maar ik wil de eerste keer liever alleen komen, zodat ik open met je kan praten. Want zeg nou eerlijk, seks op mijn leeftijd… Dat kan toch eigenlijk niet meer?” Met licht opgetrokken wenkbrauwen kijk ik haar aan. Wanneer ze mijn verbazing ziet, licht ze haar statement toe. “Ik bedoel… Ik ben allang door de overgang heen. Het wordt ook gewoon te droog daar beneden. Maar voordat je erover begint, ik heb geen zin in dat geklieder met glijmiddel. Vanaf een bepaalde leeftijd kan je het misschien maar beter niet meer willen en moet je seks gewoon aan jongeren overlaten.”

Te oud?

“Oké”, zeg ik na een korte stilte. “Je hoeft natuurlijk geen seks te hebben als je dat niet meer wilt. Maar het lijkt er vooral op dat je het idee hebt dat seks niet hoort wanneer je een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Klopt dat?” vraag ik. “Ja. Vind jij dan niet dat je er op een gegeven moment gewoon te oud voor bent?” “Helemaal niet!” reageer ik. “Je mag zelf weten of je seks hebt of niet, ook als je allang voorbij de overgang bent. Seks is in de meeste gevallen namelijk niet bedoeld om kinderen te krijgen. Je hoeft er dus niet vruchtbaar voor te zijn.

Genot

Seks gaat vooral over plezier beleven en het ervaren van genot. Op latere leeftijd wordt de behoefte daaraan niet per se minder, toch?” Monique knikt, maar is nog niet overtuigd. “Op deze leeftijd word je wel minder vochtig, waardoor het op een bepaald moment lichamelijk gewoon niet meer gaat”, stribbelt ze tegen. “Nee hoor”, reageer ik vol overtuiging. “Je hebt gelijk dat de vagina droger wordt. Echter, wanneer je seksueel opgewonden bent, produceert je lichaam na de overgang nog nét zo veel opwindingsvocht als daarvoor.” Monique trekt haar wenkbrauwen omhoog en kijkt me verwachtingsvol aan. “Maar je moet dan wel écht opgewonden zijn”, benadruk ik. “Hiervoor is het soms nodig om op een andere manier te vrijen. Jullie kunnen bijvoorbeeld meer tijd nemen om beiden écht in de mood te komen. En misschien mag er ook wat meer aandacht zijn voor jouw seksuele genot?” opper ik voorzichtig. Dan begint Monique breeduit te lachen. “Now we’re talking!” zegt ze luid. “Dat klinkt als goede seks, waar ik wel warm voor zou kunnen lopen. Wanneer ik mijn man volgende week meeneem, wil je dat wat je net zei dan ook nog eens aan hem vertellen?”

Tekst Jolien Spoelstra/Santé, beeld GettyImages

TIP

Seks werkt ook prima tegen stress, dus waarom niet deze satisfyer pro aanschaffen?

Satisfyer Pro 2 met Easylove Tarzan Vibrator Combinatie

Meest populaire seksspeeltjes van het jaar
KLIK HIER