Waar komen al die lieveheersbeestjes vandaan?

Waar komen al die lieveheersbeestjes vandaan?

Ben jij de laatste tijd veel lieveheersbeestjes tegengekomen in huis? Waar komen ze vandaan en hoe houd je ze buiten?

Lieveheersbeestjes overwinteren op warme plekken

Lieveheersbeestjes overwinteren graag op een warme plek, veel soorten doen dat in groepjes. Om te overwinteren trekken ze niet naar het zuiden, maar ze verstoppen zich in kieren en spleetjes in gebouwen. Ze hebben een voorkeur voor warme, lichtgekleurde oppervlakken.

Meestal zijn lieveheersbeestjes in huis niet erg

Lieveheersbeestjes zijn nuttige dieren, ze eten bijvoorbeeld bladluizen. Toch wil je waarschijnlijk liever geen zwerm overwinterende lieveheersbeestjes in huis. Je kunt het voorkomen door kieren en naden dicht te maken met strips. Dit kun je het best doen voordat het buiten kouder wordt. Voor dit jaar ben je misschien al te laat, dus zet de klus op je to do-lijst voor volgend jaar september.

Hoe krijg je lieveheersbeestjes in huis weg?

De meest vriendelijke manier om lieveheersbeestjes uit je huis te verwijderen, is met de stofzuiger: doe een pantysok om de stofzuiger heen en zet de stofzuiger op een lage stand. Zuig de lieveheersbeestjes in de pantysok en laat ze buiten vrij.

Als je er geen last van hebt, kun je de lieveheersbeestjes laten zitten. Zodra het mooier weer wordt, gaan ze vanzelf weer weg.

Beeld: Shutterstock