Zwangerschapsdiscriminatie

Nog altijd oneerlijke behandeling voor zwangere vrouwen op de werkvloer

Elk jaar weer krijgen we het bericht dat er nog altijd sprake is van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Zo blijkt dat maar liefst vier op de tien vrouwen nog oneerlijk worden behandeld vanwege een zwangerschap of een pasgeboren kind.

Dat blijkt uit onderzoek van het college voor de Rechten van de Mens onder 1.150 werkende vrouwen die de afgelopen vier jaar een kind kregen. Het college keek naar zwangerschapsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het blijkt dat er ten opzichte van eerdere onderzoeken helemaal niets is veranderd.

Lees ook:Werkende vaders willen meer tijd voor kinderen

Zwangerschapsdiscriminatie

Zo werd een op de vijf vrouwen bij sollicitaties afgewezen. Bij een op de tien werd zelfs expliciet gezegd dat dat was vanwege de zwangerschap. Ruim een derde zag een verlenging van een contract in rook opgaan of op het laatste moment worden aangepast. Bijna de helft van de vrouwen met een tijdelijk contract kreeg geen verlenging of een vast contract vanwege een zwangerschap of een pasgeboren kind.

Andere problemen

Maar daar blijft het helaas niet bij. Ook geeft een kwart van de vrouwen aan dat ze promoties, salarisverhogingen, bonussen en scholing missen. Verder is het vaak lastig om afspraken te maken over zwangerschapsverlof of terugkeer naar de werkvloer. Een klein percentage van de vrouwen (11%) trekt aan de bellen over deze problemen.

Wetgeving

Om deze oneerlijke behandeling tegen te gaan, adviseert het college om wetgeving in te voeren. Ook is het belangrijk om werkgevers en werknemers meer voorlichting te geven.

Bron: AD.nl

Gerelateerde artikelen