Koude winter

Krijgen we een koude winter omdat de zomer warm was?

Het weer lijkt in Nederland één van de favoriete onderwerpen om over te speculeren. Wat denk jij? Krijgen we een koude winter?

We hadden een warme zomer en sommige mensen beweren dat dat ervoor zal zorgen dat aankomend seizoen een koude winter wordt. Nu.nl checkte de stelling.

Waarom zou een warme zomer voor een koude winter zorgen?

De theorie achter de stelling is dat er door de warmte meer ijs op de Noordpool smelt. Dat zorgt voor meer water in de lucht en door dat vocht zou er een hogedrukgebied bij de Noordpool ontstaan. Een hogedrukgebied verplaatst naar een lagedrukgebied en daardoor zou de koude lucht deze winter onze kant op komen.

Is het waar?

Volgens Nu.nl is de bewering gebaseerd op een Amerikaans onderzoek uit 2012. Sommige uitspraken zijn een beetje uit hun verband gehaald. Eén warme zomer zorgt niet per se voor één koude winter. Ook volgens het KNMI zijn er in Nederland geen verbanden tussen warmere zomers en koudere winters.

Het zou best kunnen dat we een koude winter krijgen, maar dat hangt dan niet per se samen met de warme zomer die we gehad hebben.

Bron: Nu.nl | Beeld: Shutterstock

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen