Dagje Antwerpen

8 dingen om op je planning te zetten tijdens een dagje Antwerpen

Niet te ver van huis, maar toch het ultieme vakantiegevoel. Of je nu komt om te winkelen, voor musea of het lekkere eten. In Antwerpen vind je het allemaal.

Ben jij al wel eens in Antwerpen geweest? Marlous en Shirley van Gids voor het Zuiden verhuisden voor de liefde naar Antwerpen en delen hun favoriete tips met ons.

1. Naar de markt

In Antwerpen zijn veel gezellige markten. Zo kun je op vrijdagmiddag naar Dokmarkt bij Het Eilandje. Zaterdag tot vier uur ’s middags is rondom het Theaterplein de Exotische markt. Je kunt er allerlei internationale specialiteiten kopen en er staan verschillende kramen waar je kunt zitten om iets te eten. Locals verzamelen zich hier met oesters en cava. Op zondag vind je op dezelfde plek de Vogelenmarkt.

2. Download de Museum App

Wil je de stad van een andere kant ontdekken? In de Museum App vind je onder andere een street art wandeling en een wandeling langs stripmuren. Het leuke aan deze wandelingen is dat ze je ook iets verder buiten het centrum brengen. De volksbuurt Sint Andries is bijvoorbeeld heel gezellig om doorheen te wandelen.

3. Winkelen: weg van de ketens

Veel mensen komen naar de modestad om te winkelen. Verlaat de Meir met haar ketens en duik bijvoorbeeld de Kammenstraat en Nationalestraat in. Voor antiek moet je in de Kloosterstraat zijn. Andere plekken om tweedehands te shoppen zijn Rosier 41 (voor design) en Paulette in ’t stad (voor meubels).

4. Pak een Velo

Om de paar straten zie je ze staan: rekken met rode fietsen. Voor vier euro per dag mag je er gebruik van maken. Je fietst tot dertig minuten per keer gratis, daarna betaal je iets bij. Antwerpen is niet zo groot, dus binnen dertig minuten ben je hoogstwaarschijnlijk waar je wil zijn. De fietsen maken het makkelijker om Antwerpen van Het Eilandje in het noorden tot Het Zuid te verkennen.

5. Aan de apero

In België zijn ze dol op de apero, een aperitiefje zo rond zeven uur. In de wijk Het Zuid (aanrader om de boetiekjes en hotspots in deze wijk te ontdekken) is de Marnixplaats altijd erg gezellig. Op zomerse avonden staat het tot op de straat vol met borrelende mensen. Er zijn genoeg restaurants te vinden. Ook rondom het Mechelseplein zijn veel cafés te vinden.

6. Bekijk het uitzicht vanaf het MAS

Als je gek bent op uitzicht over de stad, mag je het MAS niet overslaan. Op het dak van het museum is een panoramaterras, dat is de zomer zelfs tot 00.00 geopend is.

7. Naar het museum

In Antwerpen zijn er verschillende musea. Duik in de wereld van chocolade bij Chocolate Nation of ga kunst kijken in het Rubenshuis of Museum Mayer van den Bergh. Bij Plantin-Moretus duik je in een stadspaleis in de wereld van de boekdrukkunst. Budgettip: op de laatste woensdag van de maand zijn er zeven musea gratis te bezoeken.

8. Food, food, food (and drinks)

Een belangrijk onderdeel van je stedentrip: eten. In de zomer zijn er verschillende zomerbars. Bij Bocadero heb je uitzicht over de Schelde en kun je bij verschillende restaurants eten. Bar Chapel is een bar in een oude kapel en heeft een binnenplaats met een fijne vibe. In de wijk Het Groenkwartier vind je bij PAKT verschillende restaurants en terrassen. Ook gezellig: De Serre of de bekende Wasbar, waar je tijdens het lunchen je was kunt doen. Voor zoetigheid tussendoor zijn Hoeked Doughnuts, Lints en Gelato Factory onze favorieten. Voor eten zijn er meer dan genoeg (goede) keuzes in Antwerpen.

Beeld: Visit Flanders


In Utrecht woonden Marlous en Shirley heel dichtbij elkaar, toch leerden ze elkaar online kennen. De gemeenschappelijke deler: ze hebben allebei een Belgische vriend. Inmiddels bracht de liefde hen naar Antwerpen, waar ze bij elkaar om de hoek wonen. Op hun blog Gids voor het Zuiden nemen ze je mee naar de leukste hotspots en mooiste plekken in België. Verder delen ze de grappigste taal- en cultuurverschillen en verhalen over verhuizen naar België.

Gerelateerde artikelen