Office Woman Frustrated1000x1440

Tips om om te gaan met een afwijzing

Je weet heus wel dat een afwijzing niet het einde van de wereld betekent… Maar hoe ga je dan om met dat ongemakkelijke gevoel dat je ervan krijgt?

1. Accepteer je gevoel
Je voelt je afgewezen door een date, je werk, opdrachtgever of vriendin. Je hoeft je gevoelens niet te onderdrukken. Geef jezelf de tijd om een afwijzing te verwerken. Dat zal in sommige gevallen makkelijker zijn dan in andere gevallen. Zorg in ieder geval dat je niet té lang blijft zwelgen in zelfmedelijden.

2. Neem het niet persoonlijk
Een afwijzing is vaak minder persoonlijk bedoeld dan het voelt. Soms gaat het om iets dat je doet, of je past simpelweg niet in het plaatje dat een ander voor ogen had. Je idee of verzoek is afgewezen, niet jijzelf.

3. Zie het grotere geheel
Je hebt deze baan niet gekregen, maar dat betekent niet dat er nergens een leuke baan voor je is. Een afwijzing bepaalt niet wie jij bent, want je eigenwaarde is niet afhankelijk van een mening. Daarnaast kan relativeren soms helpen: er zijn grotere problemen in de wereld.

4. Je hebt een stap gezet
Afgewezen worden, betekent dat je iets nieuws hebt geprobeerd. Je hebt een stap gezet, het hogerop gezocht of je hebt een uitdaging opgezocht. Dat is heel waardevol en daar mag je trots op zijn.

5. Leer ervan
Wat kun je leren van deze afwijzing? Een afwijzing kan je helpen om jezelf beter te leren kennen. Laat het je inspireren om jezelf te verbeteren. Dit keer was het niet voor je weggelegd, maar de kans is groot dat er iets anders op je pad zal komen. En soms kan een nieuwe kans uit een onverwachte hoek komen.

6. Verzet je gedachten
Afgewezen worden is helaas onderdeel van het leven. Zorg voor afleiding. Blijf niet in het verleden hangen, maar kijk naar de toekomst.

7. Bekijk het anders
‘Het werkte niet.’ Dat klinkt al een stuk milder voor jezelf dan ‘ik ben afgewezen’. Soms werkt iets niet en dat is niet jouw schuld.

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader