exen

Relatie voorbij? Dit kun je doen om de pijn te verzachten

Uit elkaar gaan is (meestal) verschrikkelijk, maar als het op een vervelende manier gaat, slokt dat al je energie op. Hoe kun je voor jezelf de pijn wat verzachten?

Je kunt op de bank onder een deken kruipen, met de gordijnen dicht, de hele dag Netflixen en je aan chocolade, chips en andere snacks laven, maar of je je daar veel beter van gaat voelen?

Wat kan er wel voor zorgen dat je niet in die negatieve vibe blijft hangen en je je wat positiever en energieker gaat voelen?

Praat erover

Misschien heb je er helemaal geen behoefte aan om iemand te zien of te spreken, omdat je je je zo ellendig voelt en je het liefst wilt terugtrekken in je eigen cocon, praten over je relatiebreuk met anderen helpt helend. Je bent tenslotte echt niet de enige die zich door zo’n moeilijke periode heen heeft moeten worstelen. Misschien hebben ze juist wel eenzelfde ervaring doorstaan en hebben ze tips. Stel vragen als ‘Hoe ben jij omgegaan met je slechtste relatiebreuk die je hebt meegemaakt?’, ‘Wat zou je nu anders doen als je weer zoiets meemaakt?’, ‘Wat had jij willen weten als je wist dat dit je zou overkomen?’ of ‘Op welke manier heb jij je weer een beetje beter kunnen voelen?’.

Ga naar buiten

Het kost je misschien wat energie, maar als je toch die troostchocoladereep ‘moet’ kopen, kun je er net zo goed een wandelingetje aan vastplakken. Want echt waar; een frisse neus halen doet wonderen, vooral in de natuur. Onlangs plaatsten we er nog een bericht over: dat je je gezonder en gelukkiger voelt als je elke week minstens twee uur in de natuur vertoeft. Dus hup naar buiten!

Probeer eens wat nieuws

Misschien deed je tijdens je relatie heel veel samen en voelde dat lekker veilig, maar nu je weer single bent is het ook fijn om weer andere mensen te ontmoeten. Spannend, maar ook iets waarvan je nieuwe energie krijgt. Geef je op voor een kook- of schilderworkshop of probeer eens een ander klasje uit op de sportschool. Het is een stok achter de deur om uit huis te gaan en je leert weer eens wat nieuws!

Kickboksen

Kickboksen is niet alleen een nieuwe hype in de sportscholen, maar het is ook dé perfecte uitlaatklep voor al je frustraties die je hebt over je ex en je relatiebreuk. Leef je uit op een bokszak. Sla en schop erop los, zonder dat je iemand pijn doet.

Lees ook: Waarom je een beetje eenzaam voelen niet erg is

Bepaal je eigen tempo

Anderen vinden vaak snel dat je je weer op de datingmarkt moet begeven. Trek je er niets van aan: jij bepaalt wanneer je eraan toe bent. Er zijn geen regels hiervoor: dus als jij het juist wel snel wilt doen, gewoon doen. En als je er na een jaar nog niet aan doen bent, sois. Het is jouw leven en jij voelt het beste aan wanneer je weer interesse kunt tonen in een nieuwe liefde.

Sociale media

Ook al ben je uit elkaar, via social media kun je elke beweging van je ex op de voet volgen. Maar wil je dat? Het liefst wil je van elkaar loskomen en dat lukt niet als je constant met je ex wordt geconfronteerd. Doe waar jij je goed bij voelt, zet je ex voor een paar weken/maanden op stil of als je zeker weet dat je helemaal niets met je ex te maken wilt hebben, dan is het heel eenvoudig: ontvrienden!

Muziek

Ken je dat? Dat je, nu je liefdesverdriet hebt, ineens alleen maar songteksten hoort die precies slaan op jouw mood en dat je je daardoor alleen maar ellendiger gaat voelen? Niet doen. Maak een playlist aan met alleen feel good songs of liedjes waarvan de tekst je juist het gevoel geeft dat je sterker in je schoenen gaat staan.

Ga niet in discussie met je ex

Het is zo verleidelijk om telkens tegen je ex in te gaan. Maar besef je je hoeveel energie dat van je vergt? Echt veel te veel! Waarom zou je dat doen? Dat is toch zonde van je tijd. Soms ontkom je er niet aan om contact met je voormalige partner te onderhouden, maar laat je vooral niet opjutten. Het is echt een héél fijn gevoel als je beseft dat je geen energie aan je ex HOEFT te besteden. Maak gebruik van die vrijheid!

Kant kiezen

Natuurlijk wil je dat iedereen aan jouw kant komt te staan als je uit elkaar gaat, want het is toch belachelijk wat je voormalige partner jou heeft aangedaan. Maar zo werkt het helaas niet. Houd in gedachte dan jij en je ex tegenover elkaar staan en dat dat niet automatisch betekent dat die goede vriendin per se jouw kant moet kiezen. Misschien heeft zij een hele goede vriendschap met je ex en hoort zij ook zijn kant van het verhaal en heeft daar begrip voor, maar natuurlijk ook voor jou. We zijn geen kinderen meer, die kampjes op het schoolplein vormen. We zijn volwassenen die allemaal ook hun eigen keuze kunnen maken. Die kun jij dus niet voor een ander maken.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Loperswol, waarmee je blaren kunt voorkomen (en ook goed tegen likdoorns, hielspoor en andere voet ellende).

loperswol loopwol voetwol lanoline wandel wol wandelen blaren
Bestel hier

Gerelateerde artikelen