minder persoonlijk opvatten

7 tips om dingen minder persoonlijk op te vatten

Als je een rotdag achter de rug hebt, is de kans groot dat je je sommige dingen te persoonlijk aantrekt. Maar hoe zorg je ervoor dat je de volgende keer minder op jezelf betrekt?

1. Doet iemand onaardig of bot? Realiseer je dan dat dit niets zegt over jou. Het zegt iets over het perspectief en de leefwereld van de ander. Misschien zit diegene iets dwars, heeft hij of zij een rotdag of is de mening gekleurd door eigen ervaringen. Je hebt niet in de hand hoe anderen op je reageren, laat het los.

2. Jij zegt vrolijk ‘Hallo!’ en de ander kijkt weg of negeert je. Daar kun je je druk om maken, want: waarom doet hij of zij zo? Wat heb je verkeerd gedaan? Je kunt je ook afvragen of er misschien een andere reden is, waarom iemand niets zegt. Misschien zag hij of zij je gewoon niet, omdat hij liep te dromen of is diegene gewoon verlegen.

3. Kritiek krijgen, is niet altijd leuk, maar vaak is het goed bedoeld. Vraag je af wat je van die kritiek kunt leren en doe er iets mee. Kritiek is vaak juist heel waardevol. Is de kritiek niet opbouwend? Probeer het dan naast je neer te leggen.

4. Maak je je druk om die ene opmerking van je baas of een vriendin? Bekijk het eens vanuit een ander perspectief. Stel je voor dat je als vreemde bij het gesprek had gezeten. Had je dan ook gedacht: wat een rotopmerking? Of zie je dan dat de opmerking helemaal niet zo bedoeld was?

5. Je kunt niet iedereen te vriend houden en dat hoeft ook niet. Trek vooral je eigen pad en zorg dat je jezelf gelukkig maakt. Het goede nieuws is dat de meeste mensen vooral bezig zijn met zichzelf.

6. Geloof in jezelf en realiseer je dat het het belangrijkst is dat je tevreden bent met jezelf. De mening van anderen staat op de tweede plek.

Bron: Santé archief

Tip van de redactie

Rosefieldhorloge
Bestel hier

Gerelateerde artikelen