Zingeving

Zingeving: een rustgevende dimensie in een overspannen wereld

In onze drukke leven dat gedomineerd wordt door moderne technologieën, lijkt zingeving een hopeloos oubollig idee. Toch lijden we onder een gebrek aan zingeving. Want ondanks immer toenemende rijkdom en veiligheid voelen we ons oververmoeid, opgebrand en leeg, en vragen we ons steeds vaker af waar we het allemaal voor doen. Mindfulness-expert Marisa Garau laat je echter zien hoe je je leven met de verborgen schat van zingeving meer kleur, geur en smaak geeft.

Ongehinderd

Laten we het maar gewoon toegeven: hoe meer we verdienen en consumeren, hoe zinlozer het leven soms lijkt. Burnout, depressie en paniekaanvallen razen ongehinderd rond in onze gevoelige bovenkamers en maken ons down en wanhopig.

Waarde

Wat ontbreekt aan ons verder rijkgevulde leven, is zingeving. Zingeving maakt namelijk gelukkig en gezond. Volgens een onderzoek uit 2010 dat in het Amerikaanse blad Applied Psychology gepubliceerd werd, blijkt dat mensen die zingeving aan hun leven toevoegen, voelen dat wat ze doen waarde heeft. Deze mensen hebben een kleinere kans op hartfalen en dementie, en hun levensverwachting is hoger.

Doe-het-zelf

Het geven van betekenis aan je leven is niet zo makkelijk: het vereist de kracht om volkomen eerlijk naar jezelf en je gedrag te kijken. Gelukkig kun je met mindfulness zelf-inzicht creëren om je leven zin en diepgang te geven — zonder hulp van buitenaf. 

Observeer je eigen gedrag

Mindfulness heeft mij doen inzien dat je daden glashelder laten zien wie je bent, niet je woorden. Wij mensen praten vaak maar wat raak. ‘Ik ben een enorm goede luisteraar’, vertelde de winkelier me die net een uur lang de oren van mijn hoofd had gekletst. ‘Ik sta altijd voor iedereen klaar’, beweerde een vriend die een maand ervoor ‘sorry, geen tijd’ had om me te helpen met een flinke lekkage. Het ego heeft vaak een vervormd idee van wie je werkelijk bent. Wil je jezelf goed leren kennen, kijk dan naar je gedrag en wat je daadwerkelijk doet… in plaats van je te laten misleiden door de roze gekleurde praatjes van het ego.

Probeer je gedrag te observeren zoals een bioloog het gedrag van muizen zou bestuderen. Met wie ga je graag om? Wat zijn de overeenkomsten van de mensen bij wie je je volledig je gemak voelt? Wat voor soort bezigheden zie je jezelf met plezier doen? Zit je ’s avonds korte verhalen te schrijven? Ontwerp je je eigen kleding? Houd je je aan je woord of strooi je met loze beloftes? Welke activiteiten blijven je keer op keer voldoening schenken?

Kijk objectief naar je eigen gedrag en veroordeel het niet als goed of slecht… het is wat het is. Als je eerlijk naar jezelf durft te kijken, weet je tenminste wat je pluspunten en je valkuilen zijn. Snappen met wie je werkelijk te maken hebt en bewust werken met je persoonlijke interesses, is de eerste stap op weg naar zingeving.

Houd het klein en bereikbaar

Al het goede van mindfulness vind je in details. Het zit ‘m niet in groots en meeslepend leven en geheel zelfstandig de wereld veranderen, hoe heldhaftig dat ook klinkt :-) Het zit ‘m in het opmerken en waarderen van klein-menselijke ervaringen. 

Als je yoga beoefent, richt je dan eens niet op het perfect uitvoeren van de poses, maar sta stil bij het wonder van je lichaam: al die verfijnde systemen die met elkaar samenwerken en elke seconde van je leven voor je klaarstaan.

Als je je verwondert over de spectaculaire scores van beroemde sporters, waardeer dan ook het doorzettingsvermogen van je bejaarde buurvrouw die het nog steeds presteert om met haar rollator een blokje om te lopen.

Door bewust een vergrootglas op kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke genoegens en prestaties te richten, trek je de grauwsluier van de automatische piloot weg en geef je je leven direct haar oorspronkelijke flair terug.

Focus op alles dat goed is

Met welke situatie je ook te maken hebt, zoals een vervelende manager, luidruchtige buren of veeleisende ouders, je bepaalt zelf of je je denken er voortdurend op wilt focussen… of niet. Als je deze week in gepieker over dat oude probleem dreigt te vervallen, kapt dit denkproces dan bewust af door ‘Nee, af!’ tegen je denken te zeggen. Daarna ga je bewust op zoek naar alles dat goed is in je leven om positiviteit te cultiveren: je mooie huis, je fijne wijk, je sterke lichaam, je ontspannende vakantie, het lekkere eten dat je elke dag op tafel zet. 

Richt je bewust steeds vaker op mensen en bezigheden die je vertrouwen en energie geven. Spreek af met vrienden die je op waarde schatten, of sluit je aan bij een club van mensen die jouw interesses delen en elkaar regelmatig ontmoeten en inspireren. Zo kun je je favoriete bezigheden naar een hoger niveau tillen, zonder dat je meteen je hele leven overhoop haalt. Door op een serieuzere manier die bezigheden te onderzoeken die je van nature liggen, ontdek je al snel welke ervaringen jouw leven energie en zingeving bieden. Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over zingeving.

Verdieping

In een leven verrijkt met zingeving zul je merken dat zingeving een geheel nieuwe dimensie toevoegt, waarin je natuurlijke talenten en interesses gekoesterd en gecultiveerd worden. Zingeving geeft verdieping aan alle aspecten van je leven: je werk, je bezigheden, je relaties, en je gezondheid, en zal je elke dag opnieuw een gevoel van tevredenheid en voldoening geven.

Over Marisa Garau

marisa garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze boeken over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform.

BESTEL HIER

Gerelateerde artikelen