Op kamers gaan? Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent
22 oktober 2021
Begin je binnenkort aan een studie in een grote stad? Dan is de kans aanwezig dat je op kamers gaat. In dat geval hoef je namelijk niet dagelijks meer een grote afstand te overbruggen met het openbaar vervoer. Als je inmiddels al een kamer gevonden hebt, ben je mogelijk al druk bezig met het zoeken naar meubels en andere spullen. De meeste studenten kunnen namelijk niet wachten om hun intrek in hun eigen kamer te nemen.
Toch raden wij je aan niet te hard van stapel te lopen. Het is namelijk van belang dat je goed verzekerd bent. Helaas onderschatten veel studenten het belang van een verzekering. Vandaar dat we in deze tekst verder ingaan op verzekeringen voor studenten.
Verzeker jouw inboedel
Wanneer je op kamers gaat, besteed je geld aan de inrichting. De meeste studentenkamers worden namelijk ongemeubileerd verhuurd. Je moet bijvoorbeeld een bed kopen, maar mogelijk ook een bank, televisie en bureau. Als je nog helemaal niets hebt, kan dit een flinke investering zijn. We praten namelijk al snel over een paar honderd euro. Reden genoeg om hier een verzekering voor af te sluiten.
Omdat de spullen die in jouw kamer staan van jou zijn, moet je deze zelf verzekeren. Hier sluit je een inboedelverzekering voor af. Hiermee verzeker je jouw inboedel tegen schade door brand, storm, water of diefstal. Vaak wordt gedacht dat een inboedelverzekering alleen bedoeld is voor meubels, maar dat is een misvatting. Ook schade aan elektrische apparaten en sieraden valt namelijk binnen de dekking van deze verzekering. Met een inboedelverzekering voorkom je dus dat je zelf opdraait voor de kosten als er schade ontstaat aan jouw inboedel.
Bespaar op jouw inboedelverzekering
De meeste studenten die op kamers zitten houden maandelijks niet veel geld over. Zo betaal je vaak al een paar honderd euro aan huur voor een kamer. Daarnaast maak je ook nog kosten om jezelf te onderhouden. Je moet bijvoorbeeld boodschappen doen. Sluit je een inboedelverzekering af? Dan brengt dit extra kosten met zich mee. Voor zo’n verzekering draag je namelijk iedere maand premie af. Jouw vaste lasten stijgen op deze manier, waardoor er minder geld over blijft voor leuke dingen.
Vanwege de kosten besluiten sommige studenten een inboedelverzekering achterwege te laten. Zonde, want bij veel verzekeraars kun je tegenwoordig een speciale inboedelverzekering student afsluiten. Dit kan onder meer bij Interpolis. Studenten tot 25 jaar krijgen bij deze verzekeraar 20 procent korting op hun inboedelverzekering. Hierdoor kost zo’n verzekering je slechts een paar euro per maand. Het is overigens geen optie om samen met huisgenoten één inboedelverzekering af te sluiten. Dit moet ieder voor zich doen.
Woonverzekering is (meestal) niet nodig
Als je een huis koopt, ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Daarom denk je mogelijk dat je deze verzekering als student ook af moet sluiten. Toch is dit niet het geval. Althans, niet als je de kamer huurt. In dat geval is de eigenaar van het pand namelijk verantwoordelijk voor het afsluiten van deze woonverzekering.
Check van tevoren altijd even of deze verzekering is afgesloten. Als dit niet zo is, is jouw kamer namelijk niet verzekerd voor brand, inbraak of storm. Ontstaat er schade? Dan hoef je de kosten voor het herstellen van deze schade niet zelf te betalen. Je neemt in dat geval simpelweg contact op met de verhuurder om de schade te melden. De meeste verhuurders zorgen ervoor dat de schade snel hersteld wordt. De kans is namelijk groot dat zij dit via hun woonhuisverzekering laten lopen.
Lees ook: 7 tips voor een allergeenvrije slaapkamer
Beeld: Getty Images / Dit is een partnerbijdrage