Alles wat je moet weten over de koelkast
Tekst: Redactie Santé
17 september 2019
Wat is de juiste temperatuur, wat moet in en wat moet je vooral niet in de koelkast bewaren en hoe lang kun je iets bewaren. Hier is alles wat je moet weten over de koelkast.
Wat moet in/uit de koelkast?
Erin:
vlees • vis • zuivel • zacht fruit (zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen) • paksoi • broccoli • bloemkool • taugé •champignons • bospeen • eieren • jam • aangebroken sauzen
(zoals ketchup en mayonaise)
Eruit:
Tropisch fruit (zoals ananas en mango) • bananen • uien • knoflook • avocado • aubergine • courgette • komkommer • paprika • winterpeen • aardappelen • brood • honing • basilicum
Lees ook: ‘Zo maak je je koelkast schoon‘
Koel of gekoeld bewaren?
Check bij verpakte producten het bewaaradvies op de verpakking. ‘Gekoeld bewaren’ betekent in de koelkast, ‘koel bewaren’ betekent tussen de 12 en 15°C (dus op een koele en donkere plek, zoals de voorraadkast).
Energie besparen: 5 tips
Koelkasten en diepvriezers zijn 24/7 aan het werk en dus echte energieverslinders. Vijf tips om het verbruik omlaag te krijgen.
1. Kies de juiste temperatuur
Stel de temperatuur in op +5°C voor het koeldeel en -18°C voor het vriesdeel. Elke graad lager betekent extra energieverbruik. Zorg dat je de koelkast niet warmer zet, want dan krijgen bacteriën sneller de kans om te groeien en is je eten minder lang houdbaar.
2. Check de locatie
Zet de koelkast niet in de volle zon of in de buurt van een warmtebron (radiator, kookplaat). Daarnaast is een goede ventilatie belangrijk.
3. Houd het koud
Zet er geen bakjes eten in die warmer zijn dan kamertemperatuur, want dan neemt de temperatuur in de koelkast toe en gaat hij meer energie verbruiken. Laat bijvoorbeeld overgebleven soep eerst goed afkoelen.
4. Doe de deur dicht
Elke keer als je de deur opendoet, ontsnapt er koude lucht en komt er warme lucht
binnen. De koelkastmotor slaat dan aan om de gewenste temperatuur opnieuw te bereiken, en dat kost energie.
5. Ontdooi de vriezer regelmatig
Een dikke ijslaag aan de wanden van de vriezer vormt een natuurlijke isolatielaag, waardoor het apparaat harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Regelmatig ontdooien is dus een must. Handig: er bestaan ook vriezers met een speciale technologie waardoor dat niet meer nodig is.
Bewaren in de vriezer
Eten kun je in de vriezer zo’n drie maanden bewaren zonder kwaliteitsverlies. Maar er zijn wel uitzonderingen:
- Brood en gebak: 1 maand
- Rauw rundvlees: 6 maanden
- Magere vis (zoals kabeljauw, schol en tonijn) 6 maanden
- Margarine en boter: 1 tot 2 maanden
- Geblancheerde groente en zacht fruit: 1 jaar
(Bron: Voedingscentrum)
Bron Santé september 2019, tekst Annemiek de Gier
Meer van Santé