9253838 1000x1440

Je lifestyle veranderen zónder eindeloze zelfkritiek: Dokter Tamara legt uit hoe

Neem jij je voor gezonder te gaan leven, maar stel je jezelf steeds teleur? Waarschijnlijk doe je het veel beter dan je denkt. Dokter Tamara legt uit hoe je je lifestyle aanpast zonder jezelf steeds op je kop je geven als het iets minder gaat. “Je hebt een taartje gegeten, niet de buurvrouw omgelegd!”

Als het om leefstijl gaat, willen we vaak van alles tegelijk veranderen. Én gezonder eten én stoppen met alcohol én drie keer per week sporten én op tijd naar bed én elke dag die yogamat uitrollen… Dat is veel te veel voor je brein. Verandering kost energie. Ben je helemaal uitgerust en gemotiveerd, dan lijkt het goed te doen. Maar het eerste wat sneuvelt als je een paar slechte nachten hebt of gedoe op het werk, zijn de veranderingen. In je brein liggen namelijk allemaal paden. De gewoontes die je al jaren hebt, zijn brede paden. Die kunnen veel hebben; gedachten, twijfels, gevoelens, de paadjes blijven wel liggen. Nieuwe gewoontes zijn smalle paadjes. Ze zijn nog dun en vervagen gemakkelijk. Door iets vaak te doen, zoals elke dinsdagochtend gaan hardlopen, worden het brede paden. Ingesleten gewoontes.

Succeservaring

Kies er in eerste instantie voor om slecht één ding aan te passen, iets wat je echt wilt. Heb je daar hulp bij nodig, dan kun je bijvoorbeeld de app ‘mijnleefstijlcoach’ gebruiken: een gratis app van een grote supermarktketen waarmee je challenges aangaat, zoals een week lang meer groente eten, elke dag een wandeling maken of minder achter je beeldscherm zitten. Bij al die challenges ben ik de hoofdcoach.

In wetenschappelijk onderzoek zien we dat de kans vijf keer groter is dat je iets anders aanpast, wanneer je één ding succesvol hebt veranderd. Een zogenaamde succeservaring zorgt ervoor dat je de volgende leefstijlaanpassing beter volhoudt. Als je er plezier in hebt en het een gewoonte is geworden, kun je weer verder met het volgende.

Niet te zwart-wit

Ook belangrijk: ga het vanaf vandaag al anders doen, of vooruit, vanaf morgen. We denken vaak: na het weekend begin ik of: na de feestdagen, maar waarom zou je wachten? Vraag jezelf af: wat is het eerste kleine stapje dat ik vandaag of morgen al kan zetten? Maak het niet te zwart-wit. Door honderd procent gezond te willen eten, leg je de lat te hoog. Maak er tachtig of negentig procent van. En stel dat het een dag niet is gelukt, stop dan niet, maar zie het als een leerervaring. Misschien was de stap te groot, wil je het toch niet echt of heb je er iemand bij nodig. Wat soms ook helpt, is je afvragen op welk moment het eerder wel lukte. Wat heeft je toen geholpen? Door zo’n ervaring te onderzoeken, ontdek je wat bij jou het beste werkt…

Verleiding weerstaan

Wist je dat ons brein moeite heeft met het woord ‘niet’? Denk maar eens níét aan taart of pizza. Lastig hè?! Daarom is het effectiever om jezelf niks te ontzeggen maar vooral te kijken naar wat je wél wilt. Bijvoorbeeld een cracker met kaas in plaats van taart. Het Voedingscentrum heeft daar ook een mooie term voor: de eetwissel. Zo kun je tegen jezelf zeggen: vanaf nu drink ik water met munt of eet ik volkoren pasta en zilvervliesrijst. Ook een goeie: komt er een verleiding langs, geef die dan een cijfer. Is het een acht of hoger, ga er dan voor zitten en geniet er bewust van. Is het een zes of zeven, dan kun je deze wel overslaan. En tot slot: wees mild voor jezelf als je uit de bocht bent gevlogen. Je hebt een taartje gegeten, niet de buurvrouw omgelegd!

Huisarts Tamara de Weijer (40) had jaren last van een prikkelbare darm en was altijd moe. Door gezonder te leven, viel ze 15 kilo af en is ze van bijna al haar klachten af. Die ervaring gunt ze iedereen. Met leefstijlprogramma’s, tv-optredens en boeken verleidt ze mensen graag tot gezond gedrag. Tamara schreef onder andere Het leefstijlboek; eet, beweeg, slaap & ontspan beter (Kosmos Uitgevers).

Tekst: Tamara de Weijer / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Samsung Galaxy Watch Active 2
Smartwatch Ad
Shop