Sfeer in huis

Hoe zorg je voor meer sfeer in huis?

De gemiddelde Nederlander brengt dagelijks behoorlijk wat tijd door in de woonkamer. Zo plof jij na een lange dag werken ongetwijfeld op de bank neer om een avondje te ontspannen. De meeste mensen vinden dit heerlijk. Dit komt vooral omdat het in menig woonkamer sfeervol is, waardoor jij je er prettig voelt. Helaas ontbreekt het in menig woning aan sfeer. Is dit bij jou thuis ook het geval? Wij vertellen je hier hoe je zorgt voor meer sfeer in huis.

Verf muren in een andere kleur

De muren van ruimtes kun je tegenwoordig in allerlei verschillende kleuren verven. Toch kiezen veel mensen voor een veilige kleur. Zo verft menig Nederlander de muren in een ruimte crème of wit. Met deze kleuren krijgt een woonkamer of keuken een ruimtelijk en smetteloze uitstraling, maar sfeervol is het niet. Wil jij meer sfeer in huis halen? Overweeg dan eens om jouw muren in een andere kleur te verven. Kies bijvoorbeeld voor warme kleuren of pasteltinten. Waarschijnlijk vind je het wat te veel van het goede om alle muren in die kleur te verven. Kies in dat geval één of twee muren uit en verf ze in een warme kleur. Ook zo zorg jij namelijk al voor meer sfeer in huis.

Koop accessoires

In menig woonkamer in Nederland zien we verschillende accessoires terug. Niet iedereen is hier fan van. Sommige mensen zijn van mening dat hun interieur slordig oogt met accessoires. Toch zijn accessoires sfeerbepalend. Als jij meer sfeer in huis wilt, mogen ze dan ook niet ontbreken. Koop bijvoorbeeld een aantal sierkussens voor op jouw bank. Een bank ziet er een stuk gezelliger uit wanneer er kussens op liggen. Daarnaast zijn ze ook nog eens functioneel. Als jij op de bank ligt, kun jij de kussens gebruiken om jouw hoofd te ondersteunen. Je ligt hierdoor een stuk prettiger.

Vind jij dat er niet genoeg sfeer is met enkel sierkussens? Dan bieden plaids misschien uitkomst. Net als sierkussens zijn deze dekens ook verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Hierdoor is het niet lastig om de dekentjes af te stemmen bij de kleuren in de rest van jouw woning. Plaids werken overigens niet alleen sfeer verhogend, maar zijn ook nog eens nuttig. Als jij op de bank ligt, kun je er namelijk lekker onder kruipen. Op de bank liggen wordt hierdoor nog fijner. En bovendien heb jij het nooit meer koud, want er ligt altijd een plaid binnen handbereik.

Verlichting is sfeerbepalend

In iedere ruimte in huis is verlichting aanwezig. Zo hangt er in jouw woonkamer ongetwijfeld een lamp aan het plafond. Zo’n lamp valt onder de noemer algemene verlichting. Deze verlichting zorgt er enkel voor dat jij kunt zien wat je doet als het licht brandt. Plafondlampen zorgen niet voor sfeer in huis. Als jij jouw huis sfeervoller wilt maken, mag sfeerverlichting niet ontbreken. Bij sfeerverlichting kun je denken aan staande lampen of tafellampen. De lichtintensiteit van deze lampen is namelijk een stuk lager dan die van algemene verlichting. Hierdoor ontstaat er automatisch meer sfeer in huis. Je kunt eventueel ook voor spotjes kiezen. Deze verlichting bedien je vaak met een dimmer, waardoor je zelf de verlichtingsintensiteit regelt.

Dit artikel is een partnerbijdrage van De Bijenkorf