Neus

Grappig: welk ‘neustype’ ben jij?

Professor Abraham Tamir deed onderzoek naar verschillende neuzen en komt nu met veertien verschillende neustypes… Zit die van jou erbij?

Wetenschapper Abraham Tamir van de Ben Gurion Universiteit in Israël is gefacineerd door neuzen. ‘Tijd voor een onderzoek’, dacht de goede man, en voilà: zie daar een gestructureerde categorisering van neuzen en bijbehorende karaktertrekken.

Dikke neus

Voor het speciale onderzoek vergeleek Tamir maar liefst 1.793 foto’s van neuzen om de neuscategorieën op te stellen. Het resultaat? Veertien verschillende neustypes, variërend van ‘vlezige’ neus tot de haviksneus.

De vlezige neus blijkt de meest voorkomende soort: 25 procent van de mensen is met een dik reukorgaan geboren. Auch… Tamir schaart deze neussoort ook gelijk onder één van de lelijkste neussoorten. Wel horen hier fijne karaktereigenschappen, als hulpvaardig en gevoeligheid bij. Het predikaat ‘lelijkste neus’ reserveert Tavik voor de haviksneus à la Barbra Streisand. Heb je een bolvormige neus? Dan hoor je bij de 0,5 procent die gezegend is met deze neusvorm.

Kate Middleton

De hemelse neus – de naam zegt het al – is volgens de wetenschapper het mooiste exemplaar en wordt gekenmerkt door een klein wipneusje. De karaktereigeschappen die hierbij horen – gebrek aan geestelijke en lichamelijke volwassenheid – zijn echter niet zo voordelig. Volgens Tamir is de adellijke rechte neus het best vergelijkbaar met die van Kate Middleton; recht en smal. Dan is er nog de Romeinse neus zoals Tom Cruise, waarvan het topje naar beneden wijst. In bezit van een dergelijk exemplaar? Dan schijn je te blaken van de ambitie en ben je moedig.

Geinig feitje: volgens Tamir houden vrouwen van een neus zoals Angelina Jolie (een klein wipneusje) en zien mannen bij vrouwen liever een grotere, rechte neus.

Gerelateerde artikelen