Tuin (2)

Zó creëer je genoeg zonlicht en voldoende zitplek in je tuin

Om optimaal te kunnen genieten van de zomer is het erg fijn om jouw tuin zo in te richten dat je genoeg zonnestralen kan meepakken, maar ook een mooie en comfortabele zitplek hebt.

Bij elke tuin kan dit verschillen. Waar gaat de zon op en onder? Welke bomen staan in de weg? Welke hoek heeft de langste zon? Allerlei elementen waar je rekening mee moet houden om jouw tuin met voldoende licht en zitplek in te richten. Gelukkig zijn er genoeg opties. Bestel een tuinbank om bijvoorbeeld de verticale zijde van jouw tuin volledig te voorzien van zitplek. We delen de beste tips met je die helpen bij een perfecte indeling. 

Maak meer vormen 

Elke tuin heeft een andere vorm. De ene tuin is rechthoekig, de andere vierkant en een andere tuin misschien wel rond. Als je vierkante vormen in een vierkante tuin gaat aanbrengen voelt het geheel nogal hokkerig aan, zeker als het al die vorm heeft. Probeer dit te voorkomen door bijvoorbeeld gebruik te maken van ronde vormen in de bestrating en beplanting. Dit zorgt voor extra speling en daarmee dimensie in jouw tuin. Bovendien kan dit er juist voor zorgen dat het veel ruimer lijkt. 

Extra benadrukken

Enkele delen in jouw tuin zorgen juist voor extra ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de langste kant van de tuin. Door deze te benadrukken, creëer je extra ruimte en daarmee ook meer gevoelsmatige zitplek. Probeer daarom de lengte van de tuin te benadrukken door bestrating van voor tot achteren aan te leggen, bloemen borders te planten of een schutting te plaatsen aan de zijkanten van de tuin met horizontale planken. Probeer ook verschillen in hoogte te creëren, waardoor de tuin ook minder statisch maar wel wat speelser overkomt. Zo kun je overigens ook voor meer hoeken en plekken zorgen en dus ook meer zitplekken voor een tuintafel of die mooie ligstoelen

Extra licht

Naast dat je het natuurlijk licht van de zon hebt wat voor een mooie, warme en stralende tuin zorgt, kun je ook veel sfeerlicht toevoegen aan de tuin. Een comfortabele zitplek onder die veranda moet natuurlijk wel voorzien worden van mooi sfeerlicht. Maar, niet alleen voor onder de veranda. Wat bij iedere zitplek bijvoorbeeld zorgt voor een gezellige sfeer is een vuurkorf of vuurschaal. Naast dat licht is een mooie lichtsnoer met lichtbollen natuurlijk ook erg mooi. Want zeg nou zelf, als jij langs een terras met veel sfeerlicht loopt, wordt jij toch ook automatisch overladen met een gevoel van sfeer en warmte?

Hoe meer, hoe beter

Het belangrijkste voor voldoende licht en zitplekken is om in ieder geval verschillende manieren van comfort toe te voegen. Ook al zet je in een bepaald gedeelte van de tuin alleen maar twee stoelen en op een andere plek juist een loungeset, zo creëer je voor jezelf voldoende mogelijkheid om even snel te genieten van de zon. 

Dit is een partnerbijdrage. Foto: Getty Images