waarom-kleine-dingen-blij-maken

Dit is waarom kleine dingen ons blij maken

Word jij ook altijd helemaal warm van binnen als je een puppy, baby of ook maar iets anders ziet wat klein en schattig is? Waarom vinden we kleine dingen eigenlijk zo leuk en worden we er zo blij van? Daar zijn wel vijf verschillende redenen voor, die je hieronder kunt terugvinden!

1. Onze hormonen worden beïnvloed

Een grote reden waarom we helemaal weg zijn van baby’s, jonge dieren en kleine items is omdat er oxytocine, het liefdeshormoon, in ons lichaam vrijkomt als we ze zien. Dit hormoon helpt bij het vormen van een emotionele band. Dat gebeurt niet alleen bij lachende baby’s en huilende puppy’s, maar ook bij allerlei andere kleine dingen. Als het lichaam oxytocine vrijgeeft, zorgt dat ervoor dat we genegenheid voelen voor het object. Ook komt er dopamine, het hormoon wat blijheid en andere positieve emoties stimuleert, vrij bij het zien van schattige dingen. Het menselijk brein is ontwikkeld om schattige, kleine dingen lief te hebben en beloont ons als het ware met dopamine. Zo zorgt het ervoor dat we voor kleine baby’s willen zorgen en ze willen beschermen, waardoor de mensheid kan overleven.

Lees ook: ‘Het effect van je huisdier op de liefde

2. We worden aan onze jeugd herinnerd

Er is een reden waarom we naar muziek, films en televisieprogramma’s van onze jeugd smachten als we niet zo lekker in ons vel zitten: nostalgie kan je enorme comfort bieden. Het is dus helemaal niet gek dat we naar dingen toetrekken die ons aan onze jeugd doen denken, zoals een pop of een knuffeltje. We bouwen namelijk als kinderen een emotionele band op met bepaalde items, die ons houvast en veiligheid bieden terwijl we de wereld om ons heen leren begrijpen. Wanneer we ouder worden, neemt deze behoefte af. Maar dat betekent natuurlijk niet dat soortgelijke items ons niet meer dat gevoel kunnen geven wanneer we ermee in aanraking komen.

3. We voelen ons aangetrokken tot ongewone dingen

Onze hersenen reageren vaak goed op unieke en ongebruikelijke dingen. Daardoor trekken miniatuur objecten vaak onze aandacht, omdat onze hersenen weten dat het formaat niet gebruikelijk is, ook al kennen we het object zelf wel. Omdat het normaal en gek tegelijkertijd is, ziet ons brein het object als schattig en aantrekkelijk. Je kan dit gevoel ook omschrijven met de ‘ahhh-factor’. Iets zien wat inspeelt op onze verbeelding geeft je dit gevoel.

4. Ze zijn lief en vormen geen bedreiging

Mensen willen graag een mate van controle hebben, in ieder geval over bepaalde aspecten van ons leven. Ook hierdoor vinden we kleine dingen fijn, omdat we daarbij meer een gevoel van controle ervaren. Daarnaast voelen we ons minder bedreigd door deze kleine dingen, wat ons een boost in zelfvertrouwen geeft. Ja, zelfs bij mini-zout-en-peper-vaatjes.

5. Ze zijn symbolisch

Je kunt je ook aangetrokken voelen tot miniatuur items omdat je geen toegang of budget hebt tot de echte versie van het object. We kunnen ons misschien geen peperdure auto of een gigantisch standbeeld veroorloven, maar de miniatuurversie kan ervoor zorgen dat we ons wel goed voelen. Daarom kopen mensen vaak souvenirs als ze op reis zijn; kleine objecten zoals een miniatuur Eiffeltoren kunnen ons een gevoel geven alsof we onderdeel zij geweest van belangrijke gebeurtenissen en de reis die dierbaren hebben gemaakt. Kleine objecten kunnen dus plezier, tevredenheid en zelfs emotionele ontlading opleveren.

Bron: Realsimple.com

Sint 2021Sint 2021

San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen