spijkerbroek

Dit is hoe vaak je jouw spijkerbroek eigenlijk zou moeten wassen

Waar doe je nu eigenlijk goed aan als het gaat om het wassen van je spijkerbroek? Wij hebben het verlossende antwoord voor je.

Grote wasjes, kleine wasjes…

Spijkerbroeken zijn een stuk dikker dan je shirts, bijvoorbeeld, waardoor je ze vaker kan dragen voordat je ze hoeft te wassen. Natuurlijk wil je niet dat ze gaan stinken, dus als ze beginnen te ruiken, kan je ze het beste wel een wasbeurt geven. De sleutel tot succes met spijkerbroeken wassen is doe het niet te vaak.

Lees ook: ‘Hoeveel wasbeurten gaat je wasmachine eigenlijk mee?

Des te minder je ze wast, des te beter voor je broek. Zeker als het een jeans is met stretchkwaliteit. Wanneer je je broek wast, wordt de denim stof langzaam afgebroken. Was je spijkerbroek daarom hoe dan ook niet in heet water en doe hem nooit in de droger. Alhoewel jij wellicht denkt dat hij dan terug in model krimpt, zorgt het er eigenlijk voor dat je de stof breekt en je ze sneller weg zal moeten doen. Dit is hoe jeans hun stretch kwijtraken en een hangend effect bij je billen krijgen en je ze constant moet optrekken. En dat wil je natuurlijk niet! Ook kan het water effect hebben op de wassing van je spijkerbroek, terwijl de huidcellen en de natuurlijke oliën die jij achterlaat met dragen (het klinkt heel vies, dat weten we) dat effect veel minder heeft. Het zou dus beter zijn om het wassen langer uit te stellen.

Conclusie

Om de kwaliteit van je spijkerbroek zo lang mogelijk te behouden is het eigenlijk het beste om je jeans alleen te wassen als het echt nodig is. Wanneer er een vlek in zit, bijvoorbeeld, of wanneer ze beginnen te ruiken. Een aantal handige tips die je kunnen helpen wanneer je je jeans wél wast: was ze binnenstebuiten met koud water en laat ze gewoon aan de lucht opdrogen, dan beschadig je ze het minst. Zorg ook dat ze kunnen ‘ademen’ tussen het dragen door; hang ze aan de lusjes aan je kast zodat ze kunnen luchten. En als laatste tip: kijk altijd naar het waslabel in je broek om te kijken wat het wasvoorschrift is, daar zou je ook al een stuk wijzer van moeten worden!

Tekst Sante, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Garmin Vivoactive smartwatch
Garmin Vivo Ad
Shop

Gerelateerde artikelen