932467 1000x1440

Die stress die je op zondagavond voelt heeft een naam

Moet jij er op zondagavond niet aan denken om weer aan je drukke week te beginnen? Dat heeft een naam: sunday scaries.

Uit een onderzoek van LinkedIn uit 2018 blijkt dat bijna 80% van de werkende mensen weleens last heeft van sunday scaries. Je weekend kan dan nog zo ontspannen zijn geweest – het idee van een nieuwe week vol taken en verantwoordelijkheden bezorgt je de rillingen. In het Nederlands noemen we dit ook wel de ‘zondagavondblues’.

Het angstige gevoel bekruipt ons rond 16.00, blijkt uit een ander onderzoek, en duurt de rest van de zondag. In het onderzoek geven mensen aan dat ze gemiddeld nog negen uur bezig zijn met werkgerelateerde en huishoudelijke zaken, waardoor het weekend te kort voelt om écht uit te rusten. Het idee van alweer een nieuwe week is dan overweldigend. Ook een stressvolle werkomgeving, een hoge werkdruk en uitstelgedrag van de week ervoor zorgen voor een angstige zondagavond.

Zo kom je er vanaf

Om af te rekenen met de zondagavondblues, is het belangrijk dat je weet wat de stress veroorzaakt. Is het een gebrek aan een to-do-lijst? Een baan waar je niet happy van wordt? Te veel verantwoordelijkheden waarbij je geen hulp vraagt? Onderneem dan bewust stappen om je nieuwe week makkelijker te maken, want stressen op zondagavond kan zomaar een gewoonte worden. Begin bijvoorbeeld met de volgende tips:

Start je week rustig

Geef jezelf de tijd om je week rustig op te starten. Kijk welke taken je kunt bewaren voor later in de week, en plan als het mogelijk is geen zware deadlines en lange meetings op maandag. Grote huishoudelijke taken kun je het beste op vrijdagavond of zaterdag doen, zodat je zondag meer tijd hebt voor jezelf. Plan op deze dagen ook alvast de komende week vooruit, zodat je hier zondag geen denkwerk meer voor hoeft te doen.

Verzin een zondagavondroutine

Ga vooral niet tot in de late uurtjes naar Netflix zitten staren, in een poging de maandagochtend zo lang mogelijk uit te stellen. Een fijne avondroutine met dingen die je écht leuk vindt, maakt een wereld van verschil. Bestel je favoriete eten, beweeg wat, neem een lange douche, en glij vervolgens tussen frisgewassen lakens: de ultieme reset aan het begin van een nieuwe week.

Vergeet niet dat je doordeweeks ook mag ontspannen

Misschien heb je het idee dat je doordeweeks moet presteren en in het weekend pas mag ontspannen. Maar het één heeft het ander nodig: je kunt pas productief blijven als je goed voor jezelf zorgt. Je week wordt een stuk minder intimiderend als je leuke dingen hebt om naar uit te kijken. Spreek met jezelf af dat je iedere week op een doordeweekse dag minimaal twee dingen doet waar je écht zin in hebt.

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop