vriezer

Stappenplan om de vriezer zo snel mogelijk ontdooien

Niet onze favoriete klus, maar eens in de zoveel tijd is het echt nodig.

De ijslaag in je vriezer zou er ook voor zorgen dat de vriezer meer energie verbruikt. Daarnaast heb je steeds minder ruimte als het ijs langzaam steeds meer van je lades in beslag neemt. Tip: wacht met de klus totdat het buiten vriest, dan kun je de spullen uit je vriezer tijdelijk buiten zetten zodat ze niet ontdooien.

1. Haal de vriezer leeg
Haal alles uit je vriezer en gooi eventueel weg wat over datum is. De producten die je wel wilt bewaren, kun je in een koelbox stoppen met een koelelement. Als het vriest, kun je het in een krat tijdelijk buiten neerzetten.

2. Voorbereiding
Zet de vriezer uit. Zorg dat je genoeg handdoeken binnen handbereik hebt. Leg er in ieder geval een onderin en op de vloer om het water op te vangen. Zet een aantal bakken neer, handig om het water mee op te vangen.

3. Het ontdooien kan beginnen
Zet een kom met heet water in de vriezer om het ijs sneller te laten smelten. Je kunt ook met een fohn ervoor zorgen dat het ijs sneller smelt. De grote stukken kun je met een houten spatel losmaken. Een andere manier om het ijs sneller te laten smelten: vul een plantenspuit met heet water en spray het op het ijs. Voeg eventueel schoonmaakazijn of allesreiniger toe.

Heb je geen haast, dan kun je de tijd het werk laten doen. Uiteindelijk smelt het ijs vanzelf.

4. Schoonmaken
Maak de lades ijsvrij en maak ze daarna schoon. Zodra de binnenkant van de vriezer ijsvrij is, maak je deze ook schoon en droog.

5. Herindelen
Schuif de lades er weer in en deel de vriezer opnieuw in.

6. Vergeet ook de koelkast niet
Zit er op de wand van de koelkast ook alweer een laag ijs? Pak je koelkast ook meteen aan nu je toch bezig bent.

Beeld: GettyImages, tekst Santé

Tip van de redactie

Smoovv elektrische tandenborstel en mondhygiëne set
Smoovv Tandenborstel Ad
Smoovv Tandenborstel 1ad
Bestel hier