Visuals 0rpf107blek Unsplash

De Santé-redactie over: mondkapjes dragen

De een is er inmiddels volledig aan gewend, terwijl de ander al bijna gaat hyperventileren bij het idee ervan: een mondkapje dragen. De redactie van Santé haakt met enige regelmaat aan op actuele onderwerpen. Deze keer dus: mondkapjes.

Ben jij van het 10-pak voor een voordelig prijs of heb je er eentje laten customizen door een vriendin of handige tante? Grote kans dat je linksom of rechtsom al eens met het mondkapje in aanraking bent geweest. Zelfs mensen die thuiswerken of louter met de auto reizen, stoppen er nu voor de zekerheid een in hun tas. Ook de redactie van Santé mondkapt mee en dit zeggen zij erover.

Lees ook: ‘Getest: 14 mondkapjes, welke is het beste, welke is het slechtste?

‘Omdat het moet’

Redacteur online Marije: “Als ik heel eerlijk ben, ben ik zo’n pieperd die een mondkapje al snel benauwd en plakkerig vindt. Laatst moest ik een keer wat langer met het o.v. reizen en in die anderhalf uur heb ik toch stiekem een keer het kapje naar voren getrokken en ‘naar lucht gehapt’. Ik ben trouwens helemaal vóór de maatregelen hoor, ik ervaar een deel ervan al als routine en pas me vrij gemakkelijk aan. Het enige dat lastig blijft is boodschappen doen. In het dorp waar ik woon, houden veel mensen niet zo goed afstand. En in de supermarkt al helemaal niet. Ik zie hier niemand die – ook wanneer het op vrijwillige basis is – een mondkapje draagt. In de stad zie ik dat dan toch een stuk meer. Ik denk dat mensen die meer in aanraking komen met bepaalde maatregelen, deze wellicht ook sneller zelf overnemen en toepassen.”

‘Liever afstand houden’

Online redacteur Chantal: “Ik blijf het een gek gezicht vinden die mondkapjes en vraag me soms weleens af of het nu werkt of niet. Je ziet mensen hun mondkapjes met de handen op de verkeerde plekken aanraken, of onder hun kind dragen of net onder hun neus. Dan vraag ik me af of het wel zin heeft. Aan de andere kant geeft het ook een gevoel van veiligheid; dat je zelf andere mensen niet besmet. Maar ja, ik blijf me afvragen of het helpt. Ik ben meer van het afstand houden en goed geventileerde ruimtes. Ik denk dat dat veel belangrijker is dan mondkapjes.”

‘Zeer klein ongemak vergeleken met wat pandemie veroorzaakt’

Chef redactie Annalot: “Nee, het zit niet lekker en leuk is anders, maar je draagt een mondkapje niet voor jezelf, maar om anderen te beschermen. Ik vind het vanzelfsprekend om daar in deze tijden van crisis niet al te moeilijk over te doen. Waarom zouden we niet alles proberen wat mogelijk bijdraagt om corona in te dammen? Des te sneller is het onder controle. Misschien helpt zo’n mondkapje helemaal niet, maar het tegendeel staat ook nog niet vast. Ik draag een mondkapje voornamelijk in de trein. Een zeer klein ongemak in alle ellende die deze pandemie wereldwijd veroorzaakt. Altijd en overal voldoende afstand houden vind ik persoonlijk lastiger, al probeer ik dat wel. Ik vind alleen dat die term ‘het nieuwe normaal’ de prullenbak in moet. Mondkapjes dragen en 1.5 meter afstand houden zijn niet normaal. Het is nu alleen even nodig. En als iedereen nog even volhoudt, kunnen we hopelijk over niet al te lange tijd weer écht normaal doen.”

Beeld: Unsplash/visuals

Gerelateerde artikelen