Woman On Phone 1000x1440 (1)

Daten zonder stress? Het lukt je met deze mindfulness-tips

Daten is vaak een leuke, spannende aangelegenheid, maar teveel stress zal een eerste date onherroepelijk in het water doen vallen. Want stress veroorzaakt geforceerd gedrag en zorgt ervoor dat je belangrijke signalen misloopt. Mindfulness-expert Marisa Garau werkte samen met een dating-bureau om mensen die zich op het liefdespad wagen een betere kans van slagen te geven. Volg haar praktische mindfulness-tips zodat je zo’n eerste date succesvol doorkomt.

Zwakjes

Als je open staat voor een nieuwe levenspartner en actief aan het daten bent, is de kans groot dat je op een gegeven moment daadwerkelijk een wijntje gaat drinken met een leuke man of vrouw. Helaas gaan de meesten van ons totaal onvoorbereid zo’n spannende ervaring aan, zwakjes hopend dat het vanzelf zal klikken. 

Slim

De kans is dan echter groot dat zo’n date op een ramp uitdraait omdat jij of die ander doodnerveus is en dan precies de verkeerde dingen zegt en doet. Het is beter om een paar slimme denk-technieken in te zetten waarmee je je hoofd koel houdt en je de ontmoeting optimaal benut om die ander te leren kennen. 

Onder controle

Mindfulness is daartoe het gereedschap dat je nodig hebt. Want met mindfulness maak je gebruik van de power van je denken waardoor je je stress onder controle houdt en irreële verwachtingen kunt loslaten. Zo kun je tijdens de afspraak jezelf zijn en samen een leuke tijd hebben. Bovendien kun je je date op z’n gemak stellen zodat hij laat zien wie hij werkelijk is.

Tip 1: Oprechte aandacht

Tijdens een eerste date is het grootste gevaar dat je in de klets-maar-raak-val trapt en een eindeloze stroom verhalen over carrière-successen, je hyper-intelligente kinderen en vakantie-avonturen op zit te dissen. Maar een date is geen wedstrijd en niets is dodelijker dan elke potentiële stilte op te vullen met holle zinnen. Neem daarentegen bewust de houding aan van ‘rustige, wijze vrouw’. Een wijze vrouw zit niet in het wilde weg over zichzelf te kletsen, maar is juist oplettend en geeft oprechte aandacht aan haar gesprekspartner. Luister met aandacht — en realiseer je dat dat wat anders is dan even beleefd je mond houden als hij aan het woord is, om vervolgens snel in de adempauze te springen met nog meer verhalen over jezelf. Natuurlijk vertel je iets over jezelf wanneer hij naar jouw leven vraagt, maar verder zorg je dat je innerlijk rustig bent en openstaat voor zijn verhalen. Je wilt hem immers leren kennen – dus hoe beter je luistert, hoe sneller je weet wat er in hem omgaat en hoe hij in het leven staat. Bovendien: oprechte aandacht is onweerstaanbaar. Elk levend wezen bloeit op van aandacht, en je zult merken dat rustige aandacht een bijzondere glans aan die eerste date zal geven.

Tip 2: Niet-oordelen

Natuurlijk ben je nieuwsgierig hoe je date zal zijn en verwacht je dat het een leuke, spontane vent of vrouw is. Maar als hij niet aan die verwachting voldoet, hoef je niet meteen in de stress te schieten en alle hoop op een leuke avond te laten varen. Instant oordelen en afwijzen gooit meteen de deur dicht naar de mogelijkheid om die ander te leren kennen, en alhoewel kritisch zijn heel stoer lijkt, zit je daarna weer alleen thuis. Neem je dus voor om je oordelen uit te stellen en open te staan voor de mens in de persoon die je ontmoet. Geef jezelf een eerlijke kans en kijk verder dan je oordelen lang zijn. Vertrouw erop dat dit gewoon een interessante ontmoeting wordt. Door vertrouwen te hebben voel jij je minder gestrest, en voelt je date zich ook sneller op zijn gemak. Op deze manier zal hij meer van zijn karakter laten zien… zodat jij meteen door hebt of je hem vaker wilt zien of niet.

Tip 3: Niet klagen

Uit onderzoek blijkt dat veel ‘daters’ tijdens een eerste afspraak klagen over mislukte dates en vervelende relaties. Wees er dus alert op dat je dit zelf tijdens jullie ontmoeting niet doet. Omdat klagen een sociale aangelegenheid is die onderlinge banden tussen mensen versterkt, is de kans groot dat je date op een bepaald moment gaat zitten klagen over zijn mislukte dates en die vervelende buurman die tegenover hem woont. Maar hoe verbindend klagen ook lijkt (Ga weg, heb jij ook zo’n verschrikkelijke manager?!), het is in feite een negatieve gewoonte die energie slurpt en niets oplevert. Zodra klagen z’n entree doet tijdens jullie ontmoeting, ga er dan niet in mee. Geef rustige aandacht aan zijn verhaal en realiseer je dat het gewoon de zenuwen kunnen zijn waardoor hij gaat klagen — niets verontrustends dus. Maar breng het gesprek daarna bewust op een ander, positief onderwerp, bijvoorbeeld het vrijwilligerswerk wat jij doet of je bezoek aan een mooie expo. Zo bied je hem op een elegante manier een uitweg uit die nare klaag-gewoonte en laad je de ontmoeting met een positieve vibe. Vooral achteraf zul je merken dat dit effect zal hebben. In plaats van energie weg te laten lekken door een potje zinloos geklaag, heb je energie toegevoegd dankzij het delen van positieve ervaringen. Als jullie daarna met een goed gevoel naar huis gaan, is de kans veel groter dat je elkaar nogmaals wilt ontmoeten.

Meer lezen? Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over stress.

Over Marisa Garau

marisa garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze boeken over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform.

Tip van de redactie

Satisfyer Pro 2 luchtdrukvibrator

Satisfyer Ad
Shop