Balans 2100x1440

Creëer meer balans tussen werk en privé

We hebben vreemde jaren achter de rug. Het normale ritme tussen werk en privéleven werd door de pandemie behoorlijk verstoord. Dit geldt zeker voor die maanden dat we met zijn allen zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Het was vrijwel onmogelijk om de scheiding tussen werk en privé aan te houden als je én thuis moest…

We hebben vreemde jaren achter de rug. Het normale ritme tussen werk en privéleven werd door de pandemie behoorlijk verstoord. Dit geldt zeker voor die maanden dat we met zijn allen zoveel mogelijk thuis moesten blijven. Het was vrijwel onmogelijk om de scheiding tussen werk en privé aan te houden als je én thuis moest werken én je kinderen ook nog eens met schoolwerk moest begeleiden. Daarnaast waren we door de lockdownmaatregelen veelal op elkaar aangewezen. Mensen met een grote behoefte om dingen voor zichzelf te doen, vonden dat gezinsleden wel erg veel op hun lip zaten. Nu de pandemie op zijn retour lijkt te zijn, proberen we met zijn allen de draad weer op te pakken. Dat gaat nog niet zo gemakkelijk.

Balans tussen werk en privé is belangrijk

Het is cruciaal om een goede balans tussen werk en privé te houden. Dit is een speciaal aandachtspunt van zowel onze regering als de Europese Unie. Wie thuis kan opladen na een intensieve werkdag, heeft de energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Als de balans zoekraakt, krijg je vluchtgedrag. Is het op je werk niet uit te houden, dan ‘vlucht’ je als het ware naar huis. Is de thuissituatie niet in orde, dan zie je vaak het tegenovergestelde: mensen die vluchten in hun werk en vele uren overwerken. Zijn beide omgevingen te omschrijven als energievreters, dan ligt langdurige uitval om de hoek. Een voorbode van balansproblemen is urenlang piekeren. De enige echte uitweg uit onbalans is open en eerlijke communicatie. Communicatie met je werkgever, communicatie met de belangrijkste personen in je privéleven. Daarnaast kun je jezelf ook helpen door mooie en leuke dingen te doen in je vrije tijd.

Wat gaan we vandaag voor leuks doen?

Het is niet altijd even makkelijk, met onze drukke levens. We hebben de neiging om ons over te geven aan de dagelijkse sleur en veel zaken op routine aan te pakken. Terwijl we wel openstaan voor nieuwe ideeën, hobby’s en activiteiten. De stap om ideeën te krijgen en te concretiseren, is voor velen een aardige hobbel. Ga er eens goed voor zitten en ga rustig brainstormen. Wat wil je de komende tijd gaan doen waar je energie van krijgt en waar je lol in hebt? Hier een aantal suggesties:

  • Je wilt letterlijk aan je balans werken en je tegelijkertijd inspannen, maar ook ontspannen. Yoga is een voor de hand liggende activiteit, maar wat dacht je van martial arts als tai chi? Als je beelden uit China ziet, zie je ’s ochtends in parken mensen van alle leeftijden deze mooie bewegingssport beoefenen. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt of hoe je lichamelijke conditie is. Tai chi is voor iedereen geschikt en brengt letterlijk balans in je leven.
  • Wil je iets meer activiteit, geef je dan op voor een danscursus en leer de populaire dansen van dit moment, zoals salsa, kizomba, batchata of zouk. Je leert nieuwe mensen kennen en het is een uitgelezen kans om met je partner iets leuks buiten gezinsverband te doen.
  • Komt je creativiteit te weinig tot uiting in je werk? Doe het dan in je privéleven. Zet je emoties, je visies en je herinneringen om in beeldende kunst. Je kunt beginnen met schilderen of pottenbakken. Uiteraard zal niet alles vanaf het eerste moment goed gaan. Je leert beter omgaan met tegenslagen en dat dat werkt voor iedereen positief. Is je realistische portretschilderij mislukt, geef het dan een meer abstract tintje. Is je mooie bloemenvaas gebarsten, gebruik dan een goede reparatiekit en schilder hem over.
  • Jaloers op dichters, columnisten en romanciers? Volg een schrijfcursus en leer hoe je nog beter je gedachten op papier kunt krijgen. Beter, meer to-the-point en mooier formuleren gaat ook in je werksituatie van pas komen.

Zonder balans zijn we nergens

Of we balans kunnen creëren tussen werk en privé ligt niet alleen aan onszelf. Maar het is ook niet zo dat we slachtoffers zijn van de situatie waarin we verkeren. Veel kunnen we zelf doen. Zolang we maar genoeg energie halen uit positieve dingen, kunnen we de energievreters in ons leven het hoofd bieden.

Dit artikel is sponsored.