black-friday-nederland

Black Friday 2021: wat kunnen we verwachten?

Sinds een aantal jaren is Black Friday niet meer weg te denken uit Nederland. Deze van oorsprong Amerikaanse ‘feestdag’ is langzaam maar zeker overgenomen door de Nederlanders. Wat is Black Friday precies en waarom kijken veel mensen uit naar deze dag? En wanneer is het precies Black Friday in Nederland? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze dag en vertellen we je meer wat je van Black Friday 2021 kunt verwachten.

Wat is Black Friday precies?

Grote kans dat je al eens gehoord hebt van Black Friday, maar dat je eigenlijk nog niet precies weet wat en wanneer het precies is. Black Friday is een feestelijke vrijdag die we vanuit Amerika hebben overgenomen. Deze dag valt altijd op de vrijdag na Thanksgiving en is bedoeld als dag om te beginnen met het inslaan van cadeautjes voor Kerstmis. Speciaal voor dat moment gooien veel winkels en webshops hun assortiment in de uitverkoop.

Dat betekent dat je op Black Friday van alles kunt scoren met hoge kortingen. Dit zijn niet zomaar kortingen; dit is meestal de enige dag van het jaar dat er zó veel voordeel te pakken valt. Daarom heeft menig Amerikaan, en inmiddels ook Nederlander, deze derde vrijdag van november met een grote rode cirkel in de agenda staan. In Nederland is het ideaal om dan alvast cadeautjes te kopen voor Sinterklaas en juist Kerstmis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de Kerstman inmiddels populairder in Nederland is dan Sinterklaas.

Geschiedenis van Black Friday: hoe is deze dag ontstaan?

Voordat je op zoek gaat naar de beste Black Friday deals is het wellicht interessant om wat meer te weten te komen over deze bijzondere dag. Er gaat namelijk een hele geschiedenis aan vooraf. Het grappige is dat er verschillende verhalen in het rond gaan over het ontstaan van deze koopjesdag. Het meest logische verhaal is dat van de zwarte cijfers: deze dag zou de eerste dag van het jaar zijn waarop winkeliers voor het eerste zwarte cijfers (dus winst) haalden in plaats van rode cijfers. Dat wilden ze vieren met hoge kortingen en veel voordeel.

Een ander verhaal, dat ook heel erg logisch klinkt, is dat Black Friday de drukke dag na Thanksgiving is. Dit verhaal komt uit de jaren 50 en weerspiegelt de drukte in het verkeer na de feestdag. Het zag buiten figuurlijk zwart van de mensen en de auto’s. Pas later is deze naam gekoppeld aan winkels en hun speciale aanbiedingen. Wat het échte verhaal achter Black Friday ook is; vandaag de dag kennen we het als de dag waarop je met flinke kortingen kunt winkelen – zowel online als offline.

Black Friday 2021 in Nederland

Wat opvallend is, is dat Black Friday in Nederland nooit echt een ding was tot een jaar of vijf geleden. Het was in 2015 dat we voor het eerst advertenties van winkeliers zagen die vlak voor Black Friday promo maakten met diverse scherpe aanbiedingen met hoge korting. Waarom het precies dat jaar was, is niet bekend. Feit is wel dat steeds meer grote en kleine winkels mee gaan doen met Black Friday. Voor Black Friday 2021 staat er dan ook alweer van alles op de planning. De meeste grote shops doen wel mee – denk bijvoorbeeld aan bol.com, MediaMarkt, H&M, Bijenkorf en Douglas. Ieder jaar komen er nieuwe winkels bij, waarvan een groot deel ook kleine shops zijn. Grote kans dus dat je favoriete winkel ook meedoet met Black Friday.

In Amerika lopen de kortingen tijdens deze dag enorm op. Soms worden er producten verkocht met kortingen tot wel 75% of zelfs 80%! In Nederland is het niet zo heftig; hier zijn de kortingen minder hoog, maar alsnog de moeite waard. Misschien heb je de beelden vanuit Amerika wel eens gezien waarop mensen met honderden voor de deur van een winkel wachten tot de shop open gaat. Vervolgens rennen ze met z’n allen naar binnen om de beste koopjes te kunnen scoren, waarbij er zelfs geduwd en getrokken wordt. Dat soort taferelen zien we in Nederland gelukkig niet. Wat dat betreft is het dus wel prettig dat de kortingen niet zó hoog zijn.

Wat kan ik verwachten van Black Friday 2021?

Sinds 2015 komen er dus ieder jaar (web)winkels bij die (een deel van) hun assortiment in de uitverkoop gooien tijdens Black Friday. Het is dus zeker de moeite waard om vlak voor Black Friday te checken welke winkels er in Nederland zoal meedoen. Meestal kun je op de dag zelf producten met kortingen kopen; soms is er een speciale kortingscode voor Black Friday beschikbaar waarmee je extra voordeel pakt. Om geen enkele deal te missen van je favoriete (web)winkel is het aan te raden om je in te schrijven voor de nieuwsbrief of om de social media kanalen in de gaten te houden.

Wat je tot slot ook mag verwachten is dat een groot deel van de (web)winkels hun aanbiedingen niet alleen op de vrijdag heeft. In veel gevallen wordt er een heel sale-weekend van gemaakt, waarbij er tot en met maandag hoge korting kan worden gekregen. Deze maandag wordt ook wel Cyber Monday genoemd. Na Cyber Monday is het uit met de pret. Wil je dus voordelig shoppen voor Sinterklaas of Kerstmis? Houd de Black Friday deals voor 2021 dan zeker in de gaten om het meeste uit deze dag te halen.

– Dit artikel is een partnerbijdrage van blackfridayshops.nl

Gerelateerde artikelen