bikini proof

Ben jij al bikini proof?

Ben jij al bikini proof? Met deze gouden tip van Santé huppel jij straks in je bikini over het strand.

Maar liefst 82 procent van de Nederlanders voelt zich helemaal niet prettig in bikini of zwembroek, bleek een aantal jaar geleden uit een groot onderzoek onder vierduizend ondervraagden. Ruim 30 procent van de vrouwen zegt zich zelfs te schamen voor haar lichaam. Bijna alle deelnemers (95 procent) gaven aan nog voor de zomervakantie een aantal kilo’s te willen verliezen, tweederde daarvan zou tevreden zijn als ze een tot tien kilo afvallen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 65 procent van de ondervraagden vorig jaar al wilde afvallen. Dit is het grootste deel van de groep toen wel gelukt, maar gedurende de winter zijn ze weer aan gekomen. De meest genoemde redenen hiervoor waren: ziekte en daarbij behorend gebruik van medicatie, stress of depressieve gevoelens en stoppen met roken. Slechts 10 procent is de vorig jaar verloren kilo’s nog steeds kwijt.

Gouden tip voor de zomer

Onze gouden tip voor deze zomer is om je te realiseren dat je niet alleen bent in je ‘angst’ om straks in je bikini over het strand te lopen. Sterker nog, uit dit onderzoek blijkt dat maar 18 procent zich prettig voelt in bikini. Het onderzoek is echter al meer dan tien jaar oud en inmiddels is er gelukkig al veel veranderd. En nee, we zijn niet allemaal ineens slank en fit geworden. Maar we realiseren ons steeds vaker dat het schoonheidsideaal uit ‘de bladen’ niet realistisch is. Body shaming en fat shaming horen niet thuis op het strand. Het maakt niet uit of je ribben uit je vel steken – bij wijze van spreken – of dat je billen heen en weer zwiepen. Het belangrijkste om bikini proof te zijn is: insmeren met zonnebrand factor 30 of hoger. Liefst waterproof en tussen twaalf en twee de schaduw opzoeken. Het voorkomt vroegtijdige veroudering van de huid en helpt huidkanker voorkomen. En wat anderen mensen vervolgens denken over je lichaam in dat kleine bikinietje (of badpak/zwembroek)? Daar hoef je je dus helemaal niet druk over te maken. Fijne zomer, deze zomer!

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie