angst

Angst kun je ruiken

Mensen kunnen angst ruiken aan andermans zweet. De geur van angst roept medelijden op in de hersenen, blijkt uit een onderzoek van Duitse psychologen. Lees hier hoe dat zit.

Van vissen, vliegen en knaagdieren was al bekend dat hun hersenen op die manier werken. Angstige dieren en dus ook mensen voegen een bepaald molecuul toe aan hun zweet. Anderen registreren deze geur, waardoor een bepaald deel van de hersenen geactiveerd wordt waar de emoties vandaan komen.

Zweetmonster

De onderzoekers namen bij vijftig mensen een zweetmonster. Sommige personen hadden gesport, anderen waren net angstig of bang geweest. Het zweet werd daarna door andere testpersonen geroken, terwijl hun hersenen onderzocht werden.

Sportzweet

De hersenen reageerden niet na het ruiken van het sportzweet, maar het angstzweet leidde tot een flinke reactie. Dit houdt in dat als angst geroken wordt, dit besmettelijk werkt en medeleven oproept, aldus de onderzoekers. Volgens hen is het voor het eerst aangetoond dat emoties chemisch worden overdragen.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

ASICS GT-2000 Sportschoenen
Asics Sportschoenen Ad
Bestel hier