Self Love 2100x1440

8x zo ontwikkel je compassie voor jezelf

Zelfcompassie staat gelijk aan zelfmedelijden. Toch is het belangrijk om compassie voor jezelf te oefenen.

Daarmee bedoelen we niet dat je jezelf zielig moet vinden en andere overal de schuld van moet geven. Maar juist dat je kunt aanleren zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je acties en daden, zonder je daar schuldig over te voelen naar jezelf toe. Volg je het nog? Wees lief voor jezelf, dat is tenslotte het grootste onderdeel van jouw liefde.

Hoe ontwikkel ik compassie voor mezelf?

  • Wees bewust van wat je tegen jezelf vertelt 
    De kritische stem in je hoofd kan behoorlijk overheersend zijn. Toch hoef je er niet naar te luisteren. Het is namelijk niet wie jij bent. Door je bewust te worden van je zelfkritiek en er afstand van te nemen, kun je er milder mee omgaan. Las een pauze in tussen de negatieve gedachte en je reactie, en vraag je af welke volgende stap het beste voelt. 
  • Troost jezelf
    Welke gewoontes en rituelen heb jij om jezelf te troosten als het even flink tegenzit? Om je emoties te kunnen reguleren, is het belangrijk dat je ruimte en veiligheid voor jezelf creëert. Letterlijk en figuurlijk. Zie het als een ouder die een kind troost: hoe zou jij dat aanpakken? Wat heb jij nodig om je terug te trekken, zodat je veilig je emoties kunt voelen en loslaten? Door hierin keuzes te maken, geef je je lijf het signaal dat het weer uit de vecht- en vluchtmodus mag komen. 
  • Erken je fouten
    Wie zijn fouten toegeeft, neemt de verantwoordelijkheid. Dat voelt misschien niet fijn, maar het heeft alleen maar voordelen. Je bespaart hiermee namelijk de energie van een ander de schuld geven én je geeft jezelf de kans om het de volgende keer anders te doen. Daarna kun je jezelf gaan vergeven, zoals je dat bij een geliefde zou doen. Ook als dat betekent dat je eerst boos of teleurgesteld bent in jezelf.

Tip van de redactie

Life of Bay® Aroma Diffuser
Aroma Diffuser Ad
Bestel hier