manieren-dagelijks-meer-selfcare

8 simpele manieren om dagelijks meer aan selfcare te doen

Wat staat komend jaar boven aan je lijst met wensen? Beter voor jezelf zorgen! En dat kan je doen door meer aan selfcare te doen. Nee, niet een keer in de zoveel tijd als je eens een vrije dag hebt ingepland, maar gewoon iedere dag. Wedden dat dat kan? Met deze 8 simpele manieren kan jij dagelijks meer aan selfcare doen zonder dat het je andere plannen en verplichtingen door de war schopt, trust us.

1. Wees compassievol naar jezelf

De eerste stap in meer aan selfcare doen is leren hoe je compassievol naar jezelf kunt zijn. Besteed aandacht aan hoe je tegen jezelf praat en praat tegen jezelf zoals je tegen iemand zou praten waar je van houdt. Als je merkt dat de manier waarop je tegen jezelf praat niet bepaald liefdevol is, stop dan even en probeer het opnieuw. Dit kan soms lastig zijn, maar het is belangrijk om triggers te identificeren en je aanpak aan te passen als dat nodig is. Compassie voor jezelf hebben zorgt ervoor dat je je stukken beter voelt, echt waar.

2. Voed je eigen lichaam

Heb je ooit een zak chips gepakt, hem leeggegeten en je daarna zowel fysiek als mentaal verschrikkelijk gevoeld de uren erna? Dit negatieve patroon doorbreken en de manier waarop je tegen eten aankijkt aanpassen is een groot onderdeel van aan selfcare doen. Natuurlijk is het helemaal oké om zo nu en dan te snacken, maar voedsel zien als brandstof die je lichaam voedt en dus eten wat je een goed gevoel geeft is belangrijk. Daadkracht is niet de juiste mentale kracht om een gedragsverandering op de lange termijn vol te houden, maar dat betekent niet dat je er geen invloed op kan uitoefenen. Conditioneer jouw omgeving zo dat je niet verleid wordt door ongezonde snacks en je juist kan genieten van al het gezonde wat je jouw lichaam geeft.

DierDier

3. Zorg dat je genoeg slaapt

Een groot deel van de huidige maatschappij kampt met een slaaptekort. We hebben eigenlijk acht uur slaap per nacht nodig (uitzonderingen daargelaten) om zowel op de korte als lange termijn gezond te blijven. Focus je daarom niet alleen op een wekker die je vertelt wanneer je moet opstaan, maar zet er ook eentje die je vertelt dat je naar bed moet gaan. Hoe laat dat dan is? Simpel! Neem het moment dat je moet opstaan en tel vanaf daar acht uur terug voor de ideale bedtijd.

4. Hou een dankbaarheidsjournal bij

Het is makkelijk om positiviteit uit het oog te verliezen, zeker wanneer de stress op zowel werk- als privévlak hoog oploopt. Op deze momenten kan het opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent ervoor zorgen dat je je beter voelt. Of het nu de zon, een productieve werkmeeting, een speciaal moment met familie of het feit dat je de dag weer bent doorgekomen is, het zet je dag in een positiever daglicht wanneer je dit voor jezelf opschrijft. Des te meer je aandacht besteedt aan waar je dankbaar voor bent, des te meer wordt het een natuurlijk onderdeel van je leven.

5. Mediteer

Ook mediteren is een ideale manier om meer aan selfcare te doen. Een consistente meditatieroutine kan zelfs levensveranderende effecten met zich meebrengen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mediteren helpt bij het verlagen van stress, het boosten van je immuunsysteem en het verminderen van veroudering. Als je net begint met mediteren kan het fijn zijn om een app te gebruiken om je te begeleiden, maar er zijn veel verschillende vormen van mediteren die je kan uitproberen om te kijken wat voor jou werkt. Ken je dit fijne meditatiekussen al?

KLIK HIER

6. Geef jezelf een massage

Meer aan selfcare doen betekent niet automatisch dat je meer geld moet uitgeven aan een spamiddag. Sterker nog, je kan jezelf ook prima pamperen zonder dat je er flink wat geld voor neer hoeft te leggen. Heb je de Abhyanga massage (die stamt uit Ayurvedische tradities) weleens geprobeerd? Als je het simpel wilt houden kan je jezelf ook een fijne hand- of voetmassage geven. Of wat dacht je van een DIY-nekmassage? Je kan een heleboel YouTube videos en artikelen vinden die je goede tips kunnen geven, helemaal gratis!

7. Leer om ‘nee’ te zeggen

Veel mensen hebben moeite met het afbakenen van hun grenzen naar anderen toe, wat ervoor kan zorgen dat we ons committeren aan dingen die we liever niet doen. Dat lijkt misschien geen big deal, maar geen ‘nee’ kunnen zeggen leidt vaak tot wrok en zelfs woedeuitbarstingen. Ook kan het je het gevoel geven dat je niet je eigen leven leidt of dat je je leven leidt volgens de ideeën van een ander, waardoor je jouw eigen behoeften en wensen uit het oog kan verliezen. Leren om ‘nee’ te zeggen – en leren omgaan met de paniek die daaruit kan voortvloeien – is belangrijk. Wanneer je dit eenmaal kan, zal je doorhebben dat mensen je daardoor niet minder mogen. Sterker nog, ze zullen je meer respecteren.

8. Ga de natuur in

Jezelf blootstellen aan de natuur is een perfecte manier om meer aan selfcare te doen. Pak daarom iedere kans die je krijgt om de natuur in te gaan; maak een boswandeling, wandel op het strand, ga tuinieren, doe van alles buiten wat bij je past. Stel jezelf bloot aan de schoonheid van de natuur en pluk de vruchten ervan. Door jezelf bloot te stellen aan de natuur kalmeert je centrale zenuwstelsel, krijgt je mood een boost en stijgen je energielevels. Dit kan je nog uren en zelfs dagen na je dosis natuur voelen – hoe fijn is dat?!

Zorg voor voldoende licht

Als de dagen korter worden en je vanwege het weer, je gezondheid of je werk veel binnen zit, is het misschien een idee om een daglichtlamp aan te schaffen. Die zijn tegenwoordig niet duur meer en werken aantoonbaar voor mensen die last hebben van winterdepressies of somberheid.

KLIK HIER

Beeld Getty Images, Bron: Realsimple.com

BESTEL HIER