tekenen-ocd

6 tekenen dat je misschien OCD hebt

Je kent OCD – Obsessive Compulsive Disorder – wellicht wel van de mensen die bepaalde handelingen vaak herhalen of alles kaarsrecht neer leggen. Maar wist je dat OCD zich ook op andere manieren kan uiten? Vraag jij je serieus af of je misschien OCD hebt? Dan wil je zeker door blijven lezen: dit zijn 6 tekenen dat jij misschien kampt met OCD.

Lees ook: ‘12x minder stressen

1. Je denkt vaak na over jezelf of iemand anders pijn doen

Het gebeurt ons allemaal wel eens: er gebeurt iets waardoor je boos of overstuur raakt en je denkt na over jezelf pijn doen of degene die dit heeft veroorzaakt pijn doen. Maar dat is waar het bij blijft: de gedachte om dit te doen. Mensen met OCD maken zich zorgen dat ze niet alleen deze gedachten hebben, maar er ook naar zullen handelen. Dit worden ook wel agressieve compulsies genoemd. OCD kan zich anders uiten per individu. Het zou dus kunnen dat je normaal gesproken heel zachtaardig bent, maar je OCD zich uit in agressieve gedachten, wat natuurlijk heel stressvol kan zijn.

2. Je bent constant op zoek naar bevestiging in je relaties

Alhoewel het normaal en zelfs gezond is om vraagtekens te plaatsen bij bepaalde aspecten van je relatie, kan het constant zoeken van bevestiging of het afvragen of dit de juiste persoon voor je is duiden op OCD. OCD’ers vragen zich geregeld af: hou ik echt van deze persoon? Is er iemand anders voor mij? Dit zal vooral in je hoofd plaatsvinden, maar OCD’ers stellen vaak de vraag ‘Hou je echt van me?’ aan hun partners. Stel jij dit soort vragen geregeld en gaat het jouw leven beïnvloeden? Dan zou je zomaar OCD kunnen hebben: deze vragen kunnen een mentale check voor jezelf zijn en een manier om zekerheid te creëren.

3. Je ervaart ongewilde seksuele gedachten

Iedereen heeft zo nu en dan wel eens ongewilde seksuele gedachten, maar de meesten van ons kunnen die van ons afzetten. OCD’ers nemen deze gedachten echter letterlijk en zijn bang dat deze gedachten hen een slecht persoon maken. Zo kan het voorkomen dat je twijfelt aan je seksuele identiteit, seksuele gedachten hebt die niet in lijn liggen met jouw waarden of mentaal grafische seksuele beelden uit het niets ziet opkomen.

4. Je raakt in paniek als dingen niet symmetrisch zijn

Alhoewel dit vooral voorkomt bij kinderen met OCD kan de behoefte voor symmetrie ook bij volwassenen voorkomen. Dit kan inhouden dat je handelingen aan beide kanten van je lichaam even vaak wil uitvoeren of spullen in een specifiek georganiseerde manier wil neerleggen. De sleutelindicatie van OCD hierbij is dat je hetzelfde gedrag moet blijven doen totdat het goed voelt of totdat je het een gevoel van balans en opluchting geeft. Natuurlijk houdt het niet gelijk in dat je OCD hebt als je georganiseerd bent en van structuur houdt, maar wanneer dit in een herhalende behoefte terugkomt, dan is dat wellicht wel een indicatie.

5. Je bent bang om een bepaalde ziekte te krijgen

Het is natuurlijk goed om bij je gezondheid stil te staan, maar als je je obsessief druk gaat maken over het krijgen van een bepaalde ziekte en daardoor publieke omgevingen gaat vermijden, kan dat komen omdat je OCD hebt. Deze vorm van OCD heet somatische OCD en uit zichzelf als constant gezondheidsrelateerde stress te hebben. Met de tijd kunnen deze angsten veranderen doordat bepaalde ziekten worden genezen of andere worden ontdekt.

6. Je dubbelcheckt alles, altijd

Deze vorm van OCD kan zichzelf in verschillende vormen presenteren, of het nu voor veiligheid of perfectionisme is. Als het om veiligheid gaat kan het zijn dat je veel controles doet: is de deur op slot, ademt mijn kindje nog, heb ik het fornuis uitgedaan? Natuurlijk is het normaal om te checken of je deur op slot is voordat je weggaat, maar iemand met OCD kan de drang niet weerstaan om te dubbelchecken, zelfs als ze daar eigenlijk geen tijd voor hebben.

Twijfel je of je met OCD kampt? Ga dan eens langs de huisarts om je verhaal te doen en de juiste hulp te krijgen.

Bron: Womenshealthmag.com/uk

Gerelateerde artikelen