plekken-checken-huis-stinkt

6 plekken om te checken als je huis stinkt

Je kent het vast wel: die vlagen van een nare lucht die je neus binnendringen terwijl je door je huis loopt, terwijl je maar niet weet waar het vandaan komt. Door deze checklist van plekken af te lopen kan je vast de oorzaak van die stank in huis vinden. En ja, de oplossing is meestal ook makkelijker dan je zou denken!

1. Je vuilnisbak

Dit lijkt een logische eerste plek om te zoeken naar de boosdoener. Maar zelfs als je je vuilniszak weggooit, kan er nog een luchtje achter blijven. Dit is vaak te wijden aan vocht wat uit de zak heeft gelekt of kruimels die zijn achtergebleven in de vuilnisbak. Natuurlijk kun je de geur verbloemen met een luchtverfrisser, maar om echt van de nare lucht af te komen kun je het beste je vuilnisbak een grondige schoonmaak geven. De meest effectieve methode is om de bak in te sprayen met een reinigingsspray op basis van bleek en dat een aantal uur te laten intrekken. Vervolgens kun je de bak uitspoelen met zeep en water en is hij weer helemaal de oude. Dit schoonmaakklusje kan je dus het beste standaard op je schoonmaaklijstje zetten.

2. Je hondenmand

Hoeveel je ook van ze houdt, je huisdieren kunnen nare geurtjes met zich meedragen en moeten dus ook regelmatig gewassen worden. Zet ze dus regelmatig in bad of onder de douche en maak ook de plekken waar ze slapen en eten goed schoon. Pas wel op dat je geen harde chemicaliën gebruikt bij de schoonmaak. Pak ook regelmatig de kruimeldief erbij om alle haren onder banken en bedden op te zuigen zodat je geur niet opbouwt op plekjes waar je niet vaak en makkelijk bij kan komen.

3. Je wasmand

Een grote fout die veel mensen maken is om de wasmand in de badkamer te zetten. Door vieze kleding te combineren met een vochtige ruimte vraag je om een opbouw van schimmels en nare geuren. Heb je vochtige kleding die je in de was wil doen? Laat deze dan drogen in een ruimte met een lage luchtvochtigeheid of was ze zo snel mogelijk.

4. Je bed

Merk jij ook dat je (nare) geurtjes in je eigen huis minder snel ruikt dan geurtjes in iemand anders hun huis? Dit komt doordat je je eigen geur minder snel ruikt. De grootste boosdoener in het vasthouden van jouw geuren is je beddengoed. Hier bouwen namelijk oliën en viezigheid op als je je bed niet regelmatig genoeg verschoont. Douche jij het liefst in de avond? Dan raden we je aan om je beddengoed één keer per twee weken te verschonen. Maar douche jij liever ’s ochtends? Dan kun je de taak beter één keer per week op je schoonmaaklijst zetten.

5. Je wasmachine

Een wasmachine wast en houdt zichzelf dus ook schoon, toch? Niets is minder waar… Huishoudelijke apparaten zoals je wasmachine zijn namelijk een hele goede plek voor vocht en schimmel om zich op te bouwen. Daardoor komen er nare geurtjes vrij. Zo zijn de rubberen rand om de wasmachinedeur en het wasmiddellaatje dé onderdelen van een wasmachine die je echt goed schoon moet houden. Om te zorgen dat hier geen schimmel gaat verzamelen, kun je het beste het laatje en de deur een paar uur na het draaien van een wasje open laten staan om het vocht te laten ontsnappen. Vergeet ook niet af en toe het stof wat zich opbouwt in de rubberen rand van de deur te verwijderen met een doekje. Zo hou je niet alleen je was, maar ook je wasmachine lekker fris.

6. Je vaatwasser

Net als je wasmachine is ook je vaatwasser een verzameplaats voor vocht en schimmels. Daarbij blijven er ook vaak etensresten achter in de vaatwasser die kunenn zorgen voor een nare geur. Om dit te voorkomen raden we je aan om af en toe de vaatwasser te laten draaien zonder inhoud om de binnenkant eens grondig aan te pakken. Heb je een bestekbakje wat je niet schoon lijkt te krijgen? Week deze dan 30 minuten lang in een mengsel van warm water en bleek om schimmels tegen te gaan. Want wie wil er nou schimmel in de buurt van z’n bestek? Dat dogen we alleen als het om een lekker kaasplankje gaat, natuurlijk!

Bron: Realsimple.com

Tip van de redactie

Brabantia Touch Bin Afvalemmer
Brabantia Touchbin Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen