Vrouw (21)

6 manieren om je gezondheid te verbeteren

Je financiële situatie heeft meer invloed op je mentale en fysieke gesteldheid dan je waarschijnlijk denkt. Gelukkig zijn er genoeg gratis manieren om je gezondheid te verbeteren.

Meer weten over de invloed van je financiële situatie op je gezondheid? Je leest het in Santé 2.

1. Koud water

Er is wetenschappelijk bewijs dat een ijskoude douche, ijsbad of plons in een koud meertje de productie van witte bloedcellen stimuleert. Witte bloedcellen beschermen ons lichaam tegen ziekteverwekkers en schadelijke stoffen, dus hoe meer je er hebt, hoe beter.

2. Door je neus ademen

Het klinkt gek, maar je kan je gezondheid een boost geven door voortaan door je neus te ademen. Je neus is een enorm ingenieus apparaat, dat ongewenste indringers tegenhoudt. Die functie mis je als je standaard door je mond ademt.

3. Goed slapen

De makkelijkste manier om gratis aan je gezondheid te werken is: slapen. Tijdens je slaap wordt het groeihormoon HGH aangemaakt, dat ervoor zorgt dat er in je lichaam cellen worden gerepareerd en aangemaakt. Minstens zeven uur slaap is daarom het devies.

4. Wandelen

Een rondje wandelen kost niks en geeft je gezondheid een enorme boost. Probeer zeven dagen per week minimaal dertig minuten aaneengesloten te bewegen, liefst in een matig-intensief tempo. Fietsen, traplopen of fitnessen op apparaten in het park kan ook.

Lees ook: zo verbrand je meer calorieën met wandelen

5. Gezond eten

Je immuunsysteem wordt voor tachtig procent bepaald door de staat waarin je darmen zich bevinden. Je houdt je darmflora op peil door veel (blad)groente, fruit en zaden te eten. Bij de Turkse groenteboer koop je die producten vaak voor minder geld dan bij de supermarkt.

6. Genoeg ontspannen

Het is misschien lastig als je allerlei geldproblemen hebt, maar toch het proberen waard: bouw ontspanmomenten in. Als de stress uit je oren komt, kan het helpen om jezelf te dwingen even in een warm bad te gaan liggen. Of doe een online yogales.

Foto: Getty Images Bron: Santé februari 2021, tekst: Fleur Baxmeier

Tip van de redactie

iRobot® Roomba® e5 Robotstofzuiger
Roomba Robotstofzuiger Ad
Bestel hier