Kerst 2100x1440

5 tips om je grenzen te bewaken tijdens de feestdagen met familie

De feestdagen met je familie doorbrengen is een voorrecht, maar kan ook stressvol of zelfs ronduit vermoeiend zijn. Met deze tips bewaak je je persoonlijke grenzen tijdens de feestdagen, en hou je energie en vooral goede zin over.

Familie is om van te houden, maar laten we eerlijk zijn: de familiedynamiek kan complex zijn. De feestdagen zijn daarom een extra belangrijk moment om jezelf en je behoeften niet uit het oog te verliezen. Dat doe je door grenzen te stellen. Grenzen zijn er om je emoties, je energie, je fysieke ruimte en je normen en waarden te beschermen. Ze zijn daarom niet egoïstisch of gemeen, maar trekken simpelweg de lijn tussen wat van jou is en wat van anderen. 

Het kan moeilijk zijn om je grenzen aan te geven, omdat je op weerstand stuit, of omdat je je schuldig voelt. Geef dan niet op, want het bewaken van jouw grenzen is een oefening die steeds makkelijk wordt. De beloning spreekt vervolgens voor zich: je voelt je sterker, zelfverzekerder en meer ontspannen.

  1. Je hoeft niet ieder gesprek aan te gaan

Het is prima om te zeggen dat je het ergens niet over wilt hebben, zoals je relatie, je mening over een bepaald onderwerp of je keuzes rondom je privéleven. Geef vriendelijk aan dat je er geen zin in hebt, en stel een geïnteresseerde tegenvraag.

  1. Neem pauzes

Of je nu gastvrouw(of -heer of -persoon) bent of gast: een moment voor jezelf nodig hebben om op te laden is heel normaal. Plan bewust momenten in waarop je iets ontspannends kunt doen: een (korte) wandeling, een powernap, of iets anders waardoor jij op adem kunt komen. 

  1. Vraag hulp

Samen de feestdagen doorbrengen betekent niet dat één persoon verantwoordelijk is voor iedereens behoeften. De feestdagen zijn juist voor vrouwen zwaar, zo onderzocht The Guardian. Zij doen vaak het meeste onbetaalde en emotionele werk binnen het gezin en de sociale kring. Voel jij je ook die persoon? Vraag dan gericht om hulp, geef taken uit handen én geef het aan als iets niet haalbaar is. 

  1. Gebruik heldere taal

Je behoeftes aangeven kan al moeilijk genoeg zijn, zeker als je het na jaren van tradities ineens anders wilt doen. Het is daarom belangrijk kort en krachtig te zijn in je bedoelingen. Hiervoor kun je de ik-benadering van klinisch psycholoog Thomas Gordon gebruiken. Hierbij zet je jouw beleving en gevoelens centraal, en bied je een concrete oplossing, waardoor de ander minder in de verdediging schiet. Een voorbeeld hiervan is:

Ik voel me ongemakkelijk wanneer je over mijn gewicht begint aan tafel, omdat ik daar verdrietig van word. Ik wil daarom dat je het er niet meer over hebt.’

  1. Ga negatieve reacties positief te lijf

Je kunt grenzen stellen én liefdevol, aardig en meelevend zijn. Toch kan het gebeuren dat iemand alsnog over je grenzen gaat, of emotioneel reageert. Geef de ander daarom de tijd om te wennen aan jouw keuzes. Laat weten hoe veel de ander voor je betekent, toon begrip voor diens emoties en bied eventueel een alternatief dat wél werkt voor jou.

Tekst: Emma Verweij / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Grenzenstellenmetcompassie
Bestel hier
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen