simpele-tips-betere-fotos-maken

5 simpele tips voor het maken van betere foto’s

Ben jij van mening dat je alleen betere foto’s kan maken met een betere camera(lens)? Think again! Fotografen doen namelijk van alles om de foto die zij willen creëren zo perfect mogelijk op beeld te krijgen. Met de volgende 5 tips kan jij hetzelfde effect creëren en de mooiste foto’s maken. Lees je mee?

1. Gebruik zo min mogelijk filters

Je kent het wel, die overbewerkte foto’s waarvan je overduidelijk kunt zien dat niks aan de foto nog echt is. Tegenwoordig is dit niet meer acceptabel en doelen de meeste fotografen op een echte, rauwe foto die de juiste sfeerimpressie overbrengt in plaats van het perfecte plaatje. Focus je daarom niet per se op de beste belichting of de perfecte posities, maar meer op het idee achter de foto en waar je later aan herinnerd wil worden als je terugkijkt op de foto. 

Lees ook: ‘Welke invloed heeft foto’s maken op je geheugen?

2. Let op de belichting

Natuurlijk speelt belichting wel een grote rol in het maken van een mooie foto. Hoe subjectief een mooie foto ook is, veel mensen zijn het wel met elkaar eens dat een foto op de juiste manier belicht moet zijn om het mooiste beeld te creëren. Vaak wordt natuurlijk licht als beste ervaren om de mooiste plaatjes mee vast te leggen. Ben je nog geen pro in het herkennen van de best belichte plekken in de ruimte? Plaats dan je hand voor de cameralens en draai een rondje in de ruimte. Zo test je met de belichting op je hand waar je het beste jouw plaatje kan schieten!

3. Kies de perfecte pose

Hoeveel poses er ook bestaan, niet iedereen is een model met de gave om van pose te wisselen in een fractie van een seconde. Probeer daarom één pose te perfect onder de knie te krijgen. Voor een makkelijke pose kan je het beste kiezen voor een pose die een lijn creëert van je kruin tot aan je tenen. Hou je kin iets naar beneden en naar voren en steek een been iets verder uit naar voren dan de ander. Je kan ook je voeten over elkaar leggen voor een doorlopend beeld van boven naar beneden. Ook kan je de foto het beste niet te hoog nemen, ongeveer op borsthoogte van de fotograaf. Zo zorg je ervoor dat je hoofd niet te groot oogt op beeld.

4. Huur een pro in 

Heb je echt geen oog voor een mooie foto? Dan doe je er wellicht beter aan om een professional in te huren. Ga op zoek naar iemand die jouw sfeerimpressie goed op beeld kan brengen en jouw wensen in acht neemt. Laat vervolgens het werk toe aan de pro en vertrouw op mooi beeld. Een fotograaf vragen om de onbewerkte foto’s is dan ook een absolute no-go! De foto’s zullen namelijk precies zo bewerkt zijn dat ze bij jou zullen passen. Het vereist wat vertrouwen en controle durven loslaten, maar het resultaat mag er zeker zijn!

5. Laat je niet helemaal gaan

Veel mensen schrikken ervan als ze hun camerarol openen en duizenden foto’s zien. Maar diezelfde mensen hebben net zoveel moeite met het weggooien van deze foto’s. Daarom is het belangrijk om direct na een shoot je camerarol door te spitten en alleen je favoriete foto’s te bewaren. Dit hoeven natuurlijk niet de perfecte plaatjes te zijn met de juiste belichting en prachtige poses, maar juist de foto’s die niet geposeerd zijn en een gevoel van geluk bij jou opwekken zijn waardevol. 

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen