hoog-emotionele-intelligentie

4 tekenen dat je een hoog EQ hebt

Emotionele intelligentie is namelijk een van de meest waardevolle kwaliteiten die je kunt bezitten, zowel in je werk als in je persoonlijke leven. Maar wat is het nu precies?

Wat is het verschil tussen EQ en IQ?

Emotionele intelligentie (EQ) gaat om het begrijpen, herkennen en beheersen van je eigen emoties, het herkennen en begrijpen van anderen hun emoties en het interpreteren van die informatie om om te kunnen gaan met relaties en sociale situaties. In tegenstelling tot IQ is EQ niet een statisch, meetbaar gegeven. Het is een genuanceerde soft skill die je kunt leren en verbeteren. IQ is het meten van je vermogen om te redenen en problemen op te lossen aan de hand van een nummer of score, welke over het algemeen redelijk gelijk blijft gedurende je leven.

Lees ook: ‘4 manieren om aan je zelfbeeld te werken’

Waarom is EQ belangrijk?

Mensen met een hoog EQ zijn empathisch en passievol, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze heel gevoelig of sentimenteel zijn. Ze zijn goed in het herkennen van emoties bij zichzelf en in anderen, het herkennen van de trigger van deze emoties en weten hoe ze ermee om moeten gaan. Emotionele intelligentie gaat om people skills en deze kunnen natuurlijk heel goed van pas komen, zowel in je werk als je persoonlijke leven.

Wanneer heb je dan precies een hoog EQ?

1. Je begrijpt waarom emoties opkomen

Je kan spanning voelen wanneer er miscommunicatie ontstaat of merken dat er wrijving ontstaat omdat je gespannen bent. Een emotie herkennen en begrijpen waarom je die emotie ervaart is essentieel in het ontwikkelen van je EQ.

2. Je past je emotionele reactie aan op situaties

Bepaalde situaties zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld boos wordt, zoals wanneer je baas niet naar je luistert. Zodra je begrijpt wat je voelt en waarom je het voelt, kan je ervoor kiezen om anders te reageren dan hoe je je voelt. Dat kan wat oefening vereisen, maar het geeft je controle over je emoties, waardoor je stress onder controle kan houden en beter kunt inspelen op situaties.

3. Je herkent anderen aan hun emoties

Heb je weleens stilgestaan bij waarom anderen zich gedragen zoals ze zich gedragen? Je boze partner heeft misschien moeite met onzekerheid op het werk. Misschien is je dominante baas wel gestrest vanwege de druk waar hij zelf onder staat. Het is belangrijk om niet aan te nemen waarom mensen reageren zoals ze doen: probeer ervoor open te staan om erachter te komen wat er speelt.

4. Je past je boodschap aan op je publiek

Hoe je met anderen communiceert is belangrijk. Hoe je het zegt, de toon die je gebruikt, de intentie en je woordkeuze kunnen allemaal iemands interpretatie van de boodschap beïnvloeden. Het feit dat iedereen wat je zegt net even anders interpreteert maakt dat nog iets lastiger. Nu kan je natuurlijk niet iedereen tevreden maken, maar als je gehoord en begrepen wil worden, is het belangrijk om jezelf in een ander perspectief te kunnen plaatsen. Door emoties en uitdagingen van je publiek te herkennen, kun je makkelijker met ze communiceren.

Wat kan je doen om je EQ te verbeteren?

Natuurlijk kun je er ook aan werken als je nog niet een enorm hoog EQ heeft. Wat je dan het beste kunt doen? Je in het onderwerp verdiepen en kijken hoe het bij je past. Ga bijvoorbeeld een cursus doen of schakel een coach in. Zorg er daarnaast voor dat je veel aan zelfreflectie doet. Dat kan je bijvoorbeeld dagelijks doen, aan het einde van iedere week of situationeel. Hoe reageer je in bepaalde situaties en waarom reageer je zo? Hoe kan je verbeteren of je aanpassen? Sta daarnaast open voor alle feedback!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen