tips-opzetten-werkplek-thuis

4 dingen waar je onderzoek naar moet doen voordat je een huis gaat kopen

Ben je van plan om binnenkort je eerste eigen huis te kopen? Dan zijn er flink wat dingen waar je rekening mee moet houden. Wij hebben 4 dingen waar je onderzoek naar moet doen voor je een huis gaat kopen voor je op een rijtje gezet, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan.

Lees ook: ‘Gelukkiger door kleine veranderingen in huis

1. De hoogte van je (toekomstige) hypotheek

Tenzij je ergens een flink zak geld verstopt hebt, heb je een lening nodig om een huis te kunnen kopen. Door goed te kijken naar de hoogte van de hypotheek die je zou kunnen krijgen, weet je ook in welke prijsklasse je naar huizen kan kijken. Toch fijn om dit van tevoren goed uit te zoeken, voordat je je droomhuis hebt gevonden en er vervolgens achter moet komen dat je dat niet gaat redden met je hypotheek… Tip: sluit niet de hoogst mogelijke hypotheek af die je met jouw inkomen kunt krijgen, want dat gaat een flinke hap uit je maandelijkse budget nemen. Focus je daarom op ‘wat zou ik willen lenen?’ in plaats van ‘wat zou ik kunnen lenen?’. Je krijgt straks namelijk niet alleen met vaste maandelijkse kosten te maken, maar ook andere kosten die voor de koper vallen die nog meegenomen moeten worden. Verkijk je daar dus niet op!

2. Schulden die je (eventueel) open hebt staan

Niet alleen wordt er voor je hypotheek naar je inkomen gekeken, ook worden je eventuele openstaande schulden onder de loep genomen. Des te minder schuld je hebt, des te aantrekkelijker het voor de bank is om een hypotheek aan jou te verstrekken voor een gunstiger tarief. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Zorg dan dat – wanneer je een schuld open hebt staan – je zoveel mogelijk van je schuld probeert af te lossen voor je je hypotheekaanvraag gaat doen. Zo kan je jouw case iets sterker maken – succes!

3. De soorten hypotheek die je kan afsluiten

Goed, je gaat een huis kopen en een hypotheek afsluiten. Weet je dan ook welke soort hypotheek je het beste kan afsluiten? Er zijn namelijk verschillende soorten hypotheken, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke soort hypotheek de beste fit is voor jou en jouw situatie. Ze hebben namelijk ieder zo hun eigen voordelen. Duik daarom even goed in het verschil tussen lineaire hypotheken, aflossingsvrije hypotheken en annuïteitenhypotheken, zodat je kan bepalen wat voor jou het beste zou zijn. Je kan natuurlijk ook altijd een adviesgesprek met een hypotheekverstrekker aanvragen!

4. Het bedrag wat je als koper zelf moet betalen

Vroeger kon je de extra kosten die je als koper maakte mee laten financieren in je hypotheek, maar helaas is dat nu niet meer het geval. Daarom moet je er rekening mee houden dat je, wanneer je je hypotheek afsluit, een eigen vermogen moet hebben om deze extra kosten te moeten dekken. Zoek dus goed uit welk percentage van de aankoopsom je zelf zal moeten inleggen, dan voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan als je jouw droomwoning hebt gevonden!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen