Arts Met Tablet 1000x1440

3x beter worden in je werk

Jezelf profileren, over je salaris onderhandelen en netwerken: allemaal handige skills op de werkvloer. Én prima aan te leren, ook als je introvert bent.

Jezelf profileren

Jezelf profileren (ook als introvert)
Volgens loopbaancoach Mirjam Hubregtse is het belangrijk om je te profileren, een woord dat in het nuchtere Nederland soms een nare bijsmaak heeft. “Dan weten je collega’s wat jij kunt, dat is voor een organisatie ook goed”, zegt ze. Maar wat nou als je introvert bent en niet haantje de voorste? “Ook als introvert kun je zichtbaar zijn”, zegt Hubregtse. “Je hoeft niet schreeuwerig te zijn om te laten zien wat je in huis hebt. Ik raad ook introverte mensen aan om na te denken over wat zij heel goed kunnen, bijvoorbeeld analyseren of luisteren. Met die kwaliteiten kun je anderen heel goed aanvullen.” Lang niet iedereen weet dat niet elke introvert verlegen is. Een verlegen persoon kan het moeilijk vinden om bijvoorbeeld het woord te nemen tijdens een meeting. “In dat geval kan het helpen om op een ander moment feedback te vragen”, legt Mirjam uit. “Als je vraagt of een collega iets aan jouw rapport heeft gehad en je hoort dat dat inderdaad het geval is, kan dat je zelfvertrouwen vergroten. Daarnaast moet je niet vergeten dat niet alles per se in een meeting besproken hoeft te worden. Iemand die verlegen is, is vaak een op een sterker. Je kunt dus ook voor of na een vergadering ergens over beginnen of over je idee praten, dat proces stopt niet als iedereen de vergaderzaal uitloopt. Datzelfde geldt voor solliciteren: ik raad juist altijd aan om na afloop nog even te bellen om iets toe te lichten, dan toon je je betrokken.”

Onderhandelen over je salaris

Het verschil wordt gelukkig steeds kleiner, maar vrouwen verdienen in de regel nog steeds minder dan mannen. Als het over de loonkloof gaat, is onderhandelen een onderwerp dat steeds terugkeert – vrouwen lijken daar over het algemeen om meerdere redenen toch nog steeds meer moeite mee te hebben dan mannen. Voor veel vrouwen is vol zelfvertrouwen aan de onderhandeltafel gaan zitten, nog altijd even slikken. Maar het kan wel! Volgens onderhandelcoach Merel van der Wouden moet je in de eerste plaats goed zijn in wat je doet, als je meer salaris wilt. “Een stap die ik nog weleens vergeet te noemen”, lacht ze. “Vervolgens moet je weten wat je marktwaarde is; er zijn diverse tools om die te berekenen, salariskompas van Intermediair bijvoorbeeld. Daarna moet je gaan kijken hoe het intern zit, bijvoorbeeld met de salaris schalen of de CAO. Als je optelt wat je allemaal doet, zie je vaak dat je meer verantwoordelijkheden hebt dan officieel binnen jouw schaal vallen en dan kan er speling ontstaan. Ik adviseer je ondergrens te bepalen voordat je gaat onderhandelen. Op welk punt zeg je nee? Ook moet je een plan B hebben: op wat voor manier kun je je wel gewaardeerd voelen door je werkgever als hij of zij niet akkoord gaat met jouw droomsalaris? Of loop je dan weg bij dit bedrijf? Uit onderzoek blijkt dat mensen die een sterk plan B hebben, sneller hun plan A krijgen. Dat voelt die ander aan de onderhandeltafel.”

Netwerken

Voor een introvert kan netwerken een uitdaging zijn. In tijden van thuis werken is het soms verleidelijk om in je joggingbroek op de bank te blijven zitten – van praten met mensen die je niet kent, worden velen van ons bloedonzeker. Toch is netwerken volgens Van der Wouden heel erg belangrijk. “Het gaat in het leven niet alleen om diploma’s en competenties. Mensen gunnen ook iets aan de juiste persoon. Dat is vaak veel belangrijker.” Als je op een bijeenkomst bent waar je niemand kent, is het handig op iemand af te stappen die ook alleen staat. Met een opmerking over de bijeenkomst of een vraag aan die ander (Hoe ben jij hier terechtgekomen?) is het ijs zo gebroken. Het is altijd goed om interesse te tonen in andere aanwezigen, vaak gaat het dan vanzelf. Met nieuwsgierigheid en vragen stellen kom je een eind. En bedenk dat alle mensen die je hier ziet, uniek zijn met hun eigen talenten, tekortkomingen, verhalen én onzekerheden. Maar hoe kun je nou netwerken als al die fysieke bijeenkomsten niet doorgaan en thuiswerken de norm is? Tja, dan moeten we ook dat online doen. Op LinkedIn is veel interactie met gelijkgestemden mogelijk, onder meer door het reageren op, of discussiëren over geplaatste artikelen. Veel bedrijven gaan regelmatig live op Instagram, een perfecte manier om te connecten. Én misschien voel je je dan juist net wat zekerder, omdat je dat vanachter een scherm kunt doen.

Tekst: Suus Ruis

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader