mediteren

3 tips om te beginnen met mediteren

In stressvolle of onzekere situaties kan het enorm helpen om je gedachten te verleggen en rust voor jezelf te creëren. Maar ja, beginnen met mediteren – en het daarna ook volhouden – kan best een uitdaging zijn als je het nog niet eerder hebt gedaan. Daarom hebben we drie simpele tips voor je om niet alleen te beginnen met mediteren, maar ook een manier te vinden om het vol te houden. Zennnnn…

1. Kies een vast tijdstip uit

Beginnen met mediteren en het ook echt vol blijven houden heeft alles te maken met consistentie. Het is daarom slim om een vast tijdstip op een dag te kiezen voor jouw dagelijkse meditatiesessie. Welk tijdstip je kiest, maakt niet veel uit. Het gaat er namelijk om dat het tijdstip voor jou fijn aanvoelt. Een ochtendmeditatie kan bijvoorbeeld fijn zijn voor het uitspreken van intenties voor de dag en energievol aan je dag beginnen. Een avondmeditatie, aan de andere kant, kan er juist voor zorgen dat je je hoofd leeg kan maken na een drukke dag. The choice is yours!

2. Begin klein

Het is goed om ambitieus te zijn, maar als je net begint met mediteren is het handig om met kleine stapjes te beginnen en vanuit daar op te bouwen. De vraag is natuurlijk hoe lang je sessies in eerste instantie moeten zijn. Het advies hangt compleet af van het soort meditatie wat je doet. Doe je een geleide meditatiesessie? Begin dan met 5 tot 10 minuten per dag. Ga je zelf mediteren zonder begeleiding? Start dan met twee tot drie minuten per dag, want dit kan best uitdagend zijn. En wees vooral niet te streng voor jezelf: iedere dag is er ruimte voor een nieuwe poging!

3. Kies een comfortabele houding

Altijd gedacht dat je bij het mediteren standaard in kleermakerszit moet zitten? Niets is minder waar! Net als met je favoriete tijdstip om te mediteren kan je ook zelf een houding innemen waar jij je prettig in voelt. Of je nu zit, gaat liggen, langzaam stretcht of zelfs een wandeling door de natuur maakt, je kan mediteren in een houding die voor jou het meest comfortabel is. Des te meer ontspannen je lichaam is, des te beter!

Tekst Santé, beeld Getty Images

BESTEL HIER

Gerelateerde artikelen