handdoeken witte was

12 tips om het beste uit je handdoeken te halen

Ah, de geur en de zachtheid van nieuwe handdoeken… Baal jij ook zo dat je handdoeken na een tijdje gewoon niet meer zo fris en zacht zijn? Wij hebben de oplossing voor je: met deze 12 tips kan jij het beste uit je handdoeken halen en zijn ze na een tijdje nog net zo fris en zacht als toen je ze net kocht.

1. Was ze voor je ze de eerste keer gebruikt

Heb je nieuwe handdoeken gekocht? Was ze dan eerst voordat je ze zelf gaat gebruiken. Zo kan je de chemicaliën die de producent heeft gebruikt om ze fluffy en zacht over te laten komen verwijderen en is de kans kleiner dat je handdoeken gaan uitvallen. Plus, wel zo fris natuurlijk!

2. Gooi ze niet nat of vochtig in de wasmand

Wil je voorkomen dat je handdoeken een muffe, vieze geur blijven houden na het wassen? Doe ze dan vooral niet in de wasmand terwijl ze nog nat of wat vochtig zijn, want dat zorgt ervoor dat die geur erin blijft hangen. Laat ze in plaats daarvan eerst opdrogen voordat je ze in de wasmand doet of zet de wasmachine direct aan met je natte handdoeken erin.

3. Was ze na twee of drie keer gebruiken

Je wil je natuurlijk kunnen afdrogen met een schone, frisse handdoek als je hebt gedoucht. Daarom is het belangrijk om je handdoek na twee of drie beurten te vervangen en te wassen. Beginnen je handdoeken wat stijver aan te voelen of nemen ze minder water op? Doe dan een klein beetje azijn in je wasmachine tijdens het wassen van je handdoeken om resten van wasmiddel uit je handdoeken te krijgen.

4. Doe de wasmachine niet vol met handdoeken

Je handdoeken zijn behoorlijk zwaar en hebben dus zo hun tol op je wasmachine. Ook is er een kans dat ze niet goed schoon worden als de trommel te vol zit. Was je handdoeken dus in losse wasbeurten voor het beste resultaat!

5. Gebruik niet te veel wasmiddel

Wist je dat je je handdoeken ook in warm water met een milde zeep kan wassen? Zo blijven je handdoeken namelijk langer zacht en absorberend. Liever wel de wasmachine gebruiken? Gebruik dan niet meer dan twee eetlepels wasmiddel; meer wasmiddel zorgt ervoor dat er meer resten achterblijven en je handdoeken minder water opnemen.

6. Hang ze na iedere douche uit

Heb je net gedoucht of in bad gezeten? Hang dan je handdoek uit over de badrand of je verwarming zodat hij helemaal kan opdrogen. Hierdoor gaan er minder snel bacteriën in groeien en kan je langer met je handdoek doen. Voorkom het gebruik van haakjes, want dan kan er vocht tussen de vouwen van je handdoek blijven zitten – bah.

7. Doe ze niet nat in de wasmachine

Dat kan natuurlijk wel als je de wasmachine dan ook direct aanzet, maar als je dat niet van plan bent, kan je je handdoeken beter laten opdrogen voordat je ze in de trommel doet. Als je ze in een natte prop in de wasmachine stopt en hem vervolgens niet aan zet, kan het langer duren voordat ze droog worden, houden ze een heleboel vouwen én gaan ze waarschijnlijk niet zo fris ruiken…

8. Droog ze op een lage temperatuur

Voorkom dat je ze te heet laten drogen, want dat kan ervoor zorgen dat de vezels in de stof strakker worden, waardoor de handdoeken stijver worden en minder water absorberen. Droog ze daarom op de laagste stand van je droger óf laat ze aan de lucht drogen.

9. Gebruik geen wasverzachter

Ook wasverzachter kan ervoor zorgen dat je vezels omringd worden door een slijmerige restlaag, waardoor je handdoek minder water kan absorberen. Gebruik daarom wollen droogballetjes om de luchtcirculatie te bevorderen en vezels weer fluffy te maken.

10. Zorg dat je er twee per persoon in huis hebt

Zorg dat je minstens twee handdoeken per persoon in huis hebt; wanneer de ene in de was ligt, kan de andere gebruikt worden. Zorg ook dat je vier kleine handdoekjes per persoon hebt, want die gebruik je vaker en moeten dus ook vaker worden vervangen!

11. Gebruik niet te veel bleekmiddel

Bleekmiddel kan ideaal zijn voor het verwijderen van vlekken uit je witte handdoeken, maar te veel bleek is ook niet goed. Daar breken de vezels in de stof van je handdoeken namelijk van af, waardoor je minder lang met je handdoeken kan doen en ze hun zachtheid verliezen.

12. Let op wat je in je dagelijkse routine gebruikt

Hou er rekening mee dat bepaalde stoffen in je dagelijkse beautyproducten, zoals in tandpasta, verkleuringen kunnen veroorzaken. Gebruik daarom aparte washandjes om dit soort producten van je af te vegen, zodat je mooie handdoeken niet onder de vlekken komen te zitten.


Bron: Realsimple.com

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader

Gerelateerde artikelen