Fitness bil

Blijvend vet verliezen? Daar hoef je blijkbaar niet zwaar voor te sporten

Veel bewegen, strenge diëten die moeilijk zijn om vol te houden en een goede portie doorzettingsvermogen: afvallen is een opgave, maar om wat kilo’s kwijt te raken hóef je het jezelf niet al te moeilijk te maken.

Afvallen doe je door simpelweg minder calorieën te eten dan je verbrandt, maar daar hoef je blijkbaar niet zwaar voor te diëten of te trainen, zo blijkt uit een artikel van het NRC. Je moet alleen wat meer geduld hebben. “Nieuw onderzoek laat zien dat rustig bewegen, zoals wandelen of een beetje joggen, een goede manier kan zijn om vet kwijt te raken. Zonder speciaal dieet, maar over een lange periode van maanden”, meldt het NRC.

Minstens drie jaar volhouden

Stel, je valt tien kilo af als je regelmatig licht tot matig intensief beweegt. Dan is de kans volgens het onderzoek groot dat die kilo’s er nog steeds af zijn als je het drie jaar (of langer) volhoudt. En dat idee is eigenlijk niet zo gek, omdat het vaak een goed resultaat oplevert als je je levensstijl aanpast tijdens het afvallen om het makkelijker vol te houden.

Met andere woorden: je schiet hier meer mee op dan met een rigoureus dieet (of zware sport) waarbij je aanvankelijk veel gewicht verliest, maar wat je uiteindelijk (misschien) niet volhoudt. Bovendien kun je door intensieve beweging meer honger krijgen, waardoor het lonkt om dat ongezonde tussendoortje op te eten.

Vet verteren

De sleutel tot succes is volgens het onderzoek vet verteren. “Bij licht tot matig intensief bewegen leert het lichaam om relatief wat meer vet te verteren, in verhouding tot koolhydraten, die andere belangrijke energiebron. De trek in eten neemt op den duur af en de proefpersonen in de onderzoeken die de methode volgden, voelden zich bovendien eerder verzadigd als ze wat aten”, schrijft de krant.

Goed nieuws dus voor mensen die niet intensief willen of kunnen sporten, dus.

Tekst Santé/ foto: Getty Images

Favoriet van de redactie

Loperswol, waarmee je blaren kunt voorkomen (en ook goed tegen likdoorns, hielspoor en andere voet ellende).

loperswol loopwol voetwol lanoline wandel wol wandelen blaren
Bestel hier