Vrouw Strooit Zout In Eten

Te veel zout gebruikt? Zo red je je gerecht

Was je iets te enthousiast met het zoutvaatje en werd dat snufje ineens een flinke snuf? Geen paniek: met deze tips red je je maaltijd alsnog.

Want eten weggooien? Dat is natuurlijk helemáál zonde.

Maak er een grotere portie van

Voeg wat extra groenten, pasta, rijst of aardappelen toe – alles wat je hebt gebruikt, behalve zout. Zo zorg je ervoor dat de verhoudingen weer kloppen en het gerecht niet overheersend smaakt.

Melk of room to the rescue

Een scheutje melk, yoghurt of een beetje room kan zout goed neutraliseren. Perfect bijvoorbeeld voor sauzen en soepen. Ben je lactose-intolerant of eet je veganistisch? Dan zijn kokosmelk, kokosroom of andere plantaardige alternatieven een optie. Let wel: kokos heeft een overheersende smaak, dus gebruik niet te veel.

Speel met zoet en zuur

Een snufje suiker, honing of een beetje citroensap of azijn kan wonderen doen. Het haalt die zoute smaak mooi in balans. Proef wel even tussendoor, want te veel zoet of zuur kan je gerecht weer verpesten.

Zout even afspoelen

Heb je te veel zout over je nog rauwe vlees gestrooid? Of is je pasta of rijst gekookt in te zout water? Dan kun je dit prima afspoelen met water. Tip: dep het vlees of de vis voor het bakken wel goed droog.

Serveer slim

Een zout gerecht hoeft geen ramp te zijn als je daar bijgerechten bij serveert met een neutralere smaak. Brood, bijvoorbeeld. Of rijst of aardappelpuree. Zou hou je de boel lekker in balans.

LEES OOK

Uit andere media