×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Waarom ruik je je eigen huis niet?

Waarom ruik je je eigen huis niet?
03.08.2017 - Redactie

Wanneer je bij iemand thuis komt, ruik je dat ieder huis een eigen geur heeft. Waarom kun je de geur van je eigen huis niet ruiken?


Hoe werkt je neus?
Het begint bij de werking van je neus: als je een geurkaars aansteekt, gaan de geurmoleculen richting je neus. Vervolgens worden er signalen naar je hersenen gestuurd. Je hersenen bepalen vervolgens wat het voor geur is en wat ermee gedaan moet worden. Na een paar keer inademen ruik je nieuwe geuren vaak al een stuk minder sterk, dat komt doordat je hersenen hebben besloten dat die geurkaars geen gevaar vormt. Het is dus niet nodig om er veel aandacht aan te besteden.

Waarom wen je aan geuren?
Uit onderzoek blijkt dat je de geuren die je vaak ruikt niet meer opmerkt, zoals de geur van je huis bijvoorbeeld. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit waarom je neus zich aanpast aan geuren, maar het lijkt evolutionair bepaald te zijn. Doordat je gewend raakt aan de standaardgeur merk je andere geuren sneller op. Je merkt een gaslucht, bedorven voedsel en andere bedreigende geuren sneller op en dat vergroot de veiligheid in huis.

Kun je ervoor zorgen dat je je huis wel ruikt?
Als de bloedtoevoer toeneemt, ruik je meer. Een paar keer de trap op en af rennen, zou er dus voor kunnen zorgen dat je meer ruikt. Verder helpt het om even afstand te nemen. Wanneer je terugkomt van vakantie, vind je je huis vaak een beetje muf ruiken. De kans bestaat dat dat de geur is die je gasten altijd ruiken als ze je huis binnenkomt.

Bron: Science of US | Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Waarom gaat dat heerlijke vakantiegevoel na de vakantie zo snel voorbij?

19.08.2017 - Op vakantie zie je alles door een roze bril. Waarom ben je dat relaxte gevoel thuis dan weer zo snel kwijt? En: hoe houd je het vast? Lees verder

Zo krijg je kreukels uit je kleding zonder strijkijzer

17.08.2017 - Geen strijkijzer bij de hand, of te lui om te strijken? Zo krijg je je kleding glad. Lees verder

5 tips voor meer werkplezier

15.08.2017 - Minder werkstress, meer creativiteit en voldoening; dat klinkt goed, toch? Lees verder

Waarom moeilijke momenten in je leven nuttig zijn

13.08.2017 - Zit op dit moment niets mee en voel je je op zijn zachtst gezegd kut? De kans is groot dat er betere dingen jouw kant op komen. Dit is waarom. Lees verder

Waarom ruik je je eigen huis niet?

03.08.2017 - Wanneer je bij iemand thuis komt, ruik je dat ieder huis een eigen geur heeft. Waarom kun je de geur van je eigen huis niet ruiken? Lees verder

De handigste apps voor je vakantie

01.08.2017 - Deze apps kunnen van pas komen voor een tijdens je vakantie. Lees verder

Profiteer van de feelgood-factor van de zomer

31.07.2017 - Zwoele zomeravonden, terrasjes, zon. De zomer geeft je de absolute feelgood-factor. Benut die optimaal en shine. Lees verder

Zo kom je de autorit naar je vakantiebestemming door

26.07.2017 - Ga jij met de auto op vakantie? Met deze tips maak je de rit draaglijk. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 98 |

Daghoroscoop
Leeuw

Jouw geplande fijne weekendje dreigt totaal in de soep te lopen als je…

» Naar de daghoroscopen

Maak kans op fantastische prijzen!

Wij zijn benieuwd naar jouw waardering voor Santé en naar wat je van Santé verwacht. We zouden je dan ook graag een paar vragen willen stellen. Dit zal circa 5 minuten duren.

Doe mee en maak kans op fantastische prijzen!