Welk huidtype heb jij? Bekijk de uitslag

Welk huidtype heb jij? Doe hier de test.

Overwegend a? Je hebt een normale huid.

Fijn! Je huid voelt soepel aan en ziet er egaal uit. Je huid glanst wel, maar op een gezonde manier. Natuurlijk heeft je huid verzorging nodig, je wilt immers zo lang mogelijk rimpels en pigmentvlekken op afstand houden. Draag daarom elke dag een beschermingsfactor van minimaal 15, check daarvoor je dagcrème of foundation. Ook een wekelijks verzorgend masker helpt je huid in een goede conditie te houden.

Overwegend b? Je hebt een droge huid.

Zonder verzorging heb je direct last van schilfers, duidelijk zichtbare lijntjes en een trekkerig gevoel. Omdat de huid nauwelijks talg aanmaakt (dat werkt als een beschermende film), lukt het ook niet goed om het vocht vast te houden. Smeren met een vochtverzorgende lipidencrème is daarom het devies, vooral tijdens de gure herfst- en wintermaanden.

Overwegend c? Je hebt een vette huid.

Je talgklieren produceren meer vet dan je huid nodig heeft; vandaar de onzuiverheden en hinderlijke glim. Onder invloed van hormonen is deze huid de ene keer wat vetter dan de andere keer. Gelukkig heeft een vette huid minder last van rimpels. Nadeel is dat deze -vaak wat dikkere- huid sneller verslapt. Dat je huid veel huidvet aanmaakt wil niet zeggen dat ze genoeg vocht vasthoudt. Ook een vette huid kan vochtarm zijn, zeker in het soms gure Nederlandse klimaat. Een vochtverzorgend olievrij serum, gevolgd door een olievrije dagcrème met beschermingsfactor helpt de huid beschermen tegen vochtverlies. Pas ook op met te sterke reinigers op zeep- of alcoholbasis. De talgklieren worden door deze ingrediënten juist extra geprikkeld, met een averechts effect tot gevolg.

Overwegend d? Je hebt een gecombineerde huid.

Je huid maakt in de T-zone (voorhoofd, neus, kin) iets te veel talg aan, terwijl je wangen juist wat vet te kort komen. Je kunt producten voor twee verschillende huidtypes gebruiken maar er is ook cosmetica die beide problemen tegelijk aanpakt. Breng in elk geval op de  T-zone olievrije producten aan, op de rest van je gezicht mag de dagcrème – zeker in de winter – wel iets vetter zijn. Je kunt een foundation over je hele gezicht aanbrengen, waarna je op de T-zone een matterend poeder aanbrengt. Dit kun je in de loop van de dag herhalen om glim te voorkomen.

Overwegend e? Je hebt een gevoelige huid.

Een gevoelige huid is vaak een dunne huid die sterk reageert op invloeden van buitenaf. Dit kunnen bepaalde ingrediënten in cosmetica zijn maar ook bijvoorbeeld kou of warmte. Omdat de huidbarrière minder sterk is, reageert de huid met rode bultjes, jeuk en vlekken. Ook zijn gesprongen bloedvaatjes (couperose) duidelijk zichtbaar. Je kunt het beste cosmeticaproducten gebruiken die een korte ingrediëntenlijst hebben en vrij van geur- en kleurstoffen zijn. Vermijd ook werkstoffen die een gevoelige huid onnodig kunnen irriteren zoals alcohol, menthol of etherische oliën.