Placeholder

Wat is pronatie?

Pronatie, overpronatie… Als je begint met hardlopen heb je de termen misschien al een keer horen vallen. Wij leggen uit wat pronatie is.

Pronatie is de manier waarop je je voeten naar binnen kantelt tijdens het lopen om de schok op te vangen en te verdelen.

Onderpronatie
De buitenkant van je hiel raakt de grond met een grotere hoek, waardoor je onderbenen meer schokken moeten opvangen. Dit komt vaker voor bij mensen met hoge wreven.

Neutrale pronatie
De voet landt op de buitenkant van de hiel en kantelt naar binnen om de schok te dempen. Dit is de beste manier om te landen tijdens het hardlopen, het geeft over het algemeen de minste kans op blessures.

Overpronatie
Overpronatie komt veel voor. Vooral bi lage voetholtes of platte voeten. Het betekent dat je voet op de buitenkant van de hiel landt en daarna t eveel naar binnen kantelt, waardoor het gewicht verplaatst naar de binnenkant van je voet.

Hoe weet je welke 'afwijking' jouw voeten hebben?
Je oude (hardloop)schoen verraadt al veel: is er veel slijtage aan de buitenkant? Dan heb je waarschijnlijk te maken met onderpronatie. Andersom werkt het ook: slijtage aan de binnenkant van de schoen komt meestal door overpronatie. In een goede sportwinkel kunnen ze je adviseren over jouw loopstijl en het beste type schoenen voor jou.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock