Placeholder

Voor het eerst naar de sportschool

Intimiderende fitnessaparaten, in je eentje een groepsles binnenstappen. Voor het eerst naar de sportschool gaan, kan best spannend zijn. In werkelijkheid valt het hartstikke mee. Na het lezen van deze tips durf je de stap te zetten.

De sportschool is voor iedereen

De meeste sportscholen kennen ongetwijfeld een aantal spierbundels, maar over het algemeen komt er een breed publiek naar de sportschool, iedereen is welkom.

Neem een proefles

Per sportschool kan de sfeer nogal verschillen. Daarnaast zijn er tegenwoordig tal van budgetsportscholen. Het is een goed idee om bij verschillende scholen een proefles te volgen. Zo kun je ontdekken wat bij jou past en in welke sportschool je de sfeer het prettigst vindt.

Wat doe ik aan?

Schaf niet meteen de duurste sportkleding en -schoenen aan. Begin eerst met sporten. Als het je na een paar weken nog steeds bevalt, kun je altijd nieuwe sportkleding kopen.

Wat neem ik mee?

Genoeg drinken is belangrijk, neem een flesje water mee. Ook een handdoek hoort thuis in je sporttas, in sommige sportscholen is het zelfs verplicht. Eventueel kun je muziek meenemen en spullen om na afloop te douchen.

Neem iemand mee

Om de stap om te gaan sporten te verkleinen kun je samen met een vriendin gaan. Mocht je het niets vinden, kunnen jullie er in ieder geval samen om lachen. Je hebt vast een vriendin die al langer sport, die jou een avond op sleeptouw wil nemen in de sportschool.

Geef aan dat je nieuw bent

Of je nu gaat fitnessen of een groepsles volgt, geef aan dat je nieuw bent. Zo kan de instructeur je de apparaten laten zien en eventueel een trainingsplan voor je samenstellen. Bij een groepsles kan de instructeur er rekening mee houden dat je nieuw bent.

Vergeet de warming-up en cooling-down niet

Om spierpijn zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk een warming-up en cooling-down te doen. Bij de lessen wordt dat al gedaan, maar wanneer je vrij fitnest moet je er zelf aan denken.

Waar kun je nog meer aan denken als je voor het eerst naar de sportschool gaat?

> Heb je een sportbeha nodig?
> Zijn de sportscholen bij jou in de buurt prijzig? Zo bespaar je op de sportschool.
> Tips voor beginners op de loopband.
> De eerste spinningles.

Beeld: Shutterstock