Placeholder

Verspil jij je tijd in de sportschool?

Sporten moet leuk zijn, maar als je resultaat wilt zien, is het ook belangrijk dat je het goed aanpakt. Dit zijn 5 fouten die je kunt maken.

1. Je gebruikt de verkeerde technieken bij basisoefening
Oefeningen zoals lunges, squats en de plank komen regelmatig terug in trainingen. Als je voor de basisoefening een verkeerde techniek gebruikt, hebben de oefeningen veel minder effect en misschien verhoog je zelfs de kans dat je een blessure oploopt. Het is belangrijk om aan je basistechnieken te werken. Lees ook het artikel Basisoefeningen die je misschien verkeerd doet.

2. Je wisselt niet genoeg af
Om je lichaam in balans te houden, is het belangrijk dat alle spiergroepen aan bod komen in je training. Afwisselen tussen cardio en krachttraining is een goed idee, net als intervaltraining of HIIT.

3. Je wisselt te veel af
Dan is er de tegenovergestelde fout van punt 2: je ziet na twee dagen geen resultaat en daarom zweer je de oefeningen af. Je moet je lichaam de tijd geven om sterker te worden. Houd ongeveer 4 tot 6 weken vast aan dezelfde oefeningen voor je je trainingsschema omgooit.

4. Je eet de calorieën die je verbrandt er weer bij
Je kunt een slecht eetpatroon bijna nooit compenseren met trainen. Een aanzienlijk deel van je trainingsresultaat wordt bepaald door voeding, je slaappatroon en stresslevel. Nog een veel gemaakte eetfout: jezelf na een training belonen met chocolade, koekjes of ijs. Niet (te vaak) doen, de calorieën die je verbandt met een uur trainen, eet je er in een minuut weer aan.

5. Je ziet sporten als een straf
Sporten hoort geen straf te zijn. Je zou ervan moeten genieten, of in ieder geval van het gevoel van voldoening achteraf. Zie je er iedere keer tegenop? Dan is het tijd om een nieuwe sport te proberen of om een manier te vinden om je eigen sport weer leuk te maken.

Lees ook: 5 manieren om je training zwaarder te maken

Beeld: Shutterstock