Placeholder

Tips over sportdrankjes

Koolhydraatrijke drankjes worden sneller opgenomen in het bloed en veroorzaken minder snel maagklachten tijdens het sporten dan gewoon voedsel. Er zijn isotone, hypotone en hypertone sportdrankjes.

Isotoon
Bij de isotone drankjes (Isostar, Gatorade, Aquarius) is de concentratie van suikers en zouten die aan het water zijn toegevoegd gelijk aan die van het bloed, waardoor de suikers snel worden opgenomen. Dit zijn de perfecte drankjes voor tijdens het sporten.

Hypotoon
Hyponome drankjes (bijvoorbeeld AA Citroen) hebben een minder hoge concentratie suikers en zouten dan in het bloed, waardoor de opname iets langer duurt. Deze sportdrank kun je het beste vlak voor het sporten drinken.

Hypertoon
Hypertone drankjes hebben juist weer een hoge concentratie. Ze onttrekken eerst vocht aan de bloedbaan en worden daardoor minder snel opgenomen. Deze drankjes (zoals AA High Energy) zijn een aanrader na het sporten, omdat er meer koolhydraten in zitten.

Je kunt ook zelf een sportdrankje mixen. Bijvoorbeeld door een vruchtendrank met water te vermengen, waarbij je drie koppen water en één kop vruchtensap neemt. Ook limonadesiroop aangelengd met water kan prima werken, maar dan wel siroop met suikers en niet met kunstmatige zoetstoffen.

Probeer tijdens trainingen uit wat de ideale mix is en dus niet pas vlak voor de wedstrijd of een lange duurloop.