Placeholder

Dit worden de sporttrends in 2018

Is het tijd om je sportroutine nieuw leven in te blazen, of ga je in 2018 op dezelfde voet door met sporten?

Dit worden de sporttrends in 2018.

Is het tijd om je sportroutine nieuw leven in te blazen, of ga je in 2018 op dezelfde voet door met sporten?

De Worldwide Survey of Fitnesstrends analyseert jaarlijks de fitnesstrends voor het komende jaar. Wij lichten een aantal trends uit. Benieuwd naar de hele lijst?

1. High Intensity Interval Training
HIIT is al een tijdje niet meer weg te denken in sportland. HIIT bestaat uit korte intervallen en dat zou het effectief maken. De tegenstanders claimen echter dat de kans op blessures daardoor extra hoog is.

2. Groepstrainingen
Er wordt steeds vaker getraind in groepen (meer dan vijf personen). Je zag dit al bij groepslessen zoals Zumba of pilates, maar je ziet nu steeds meer groepstrainingen voor andere sporten. Personal training in groepen tot vijf personen wordt ook nog steeds gedaan. Niet iedereen heeft immers het geld voor een personal trainer. Door een groepje samen te stellen spreid je de kosten en het is een stuk gezelliger.

3. Wearables
De afgelopen twee jaar stond de wearables trend op nummer één. Niet zo gek, want activity trackers zaten bij steeds meer mensen op de pols. GPS, hartslagmeters… De afgelopen jaren is er wat sport betreft veel technologie bijgekomen en wie weet wat ons te wachten staat.

4. Trainen met je eigen lichaamsgewicht
Vorig jaar stond deze trend op nummer twee in de lijst. Het grappige is: er wordt al eeuwen getraind met eigen lichaamsgewicht, maar de laatste jaren is het door sportclubs in een nieuw jasje gestoken en wordt het op een andere manier verkocht.

5. Krachttraining
Krachttraining blijft populair. Een sterker lichaam helpt je vooruit in het dagelijks leven en daardoor zien steeds meer mensen de voordelen van personal training in. Waar het vroeger eerder werd gezien als iets voor mannen, is de mindset wat dat betreft helemaal omgeslagen. Krachttraining is voor iedereen.

6. Professionals in de sportwereld
Er wordt steeds meer waarde gehecht aan professionals: mensen in de sportwereld met de juiste diploma's, certificaten en keurmerken. Personal training is nog steeds in de trendlijst te vinden.

7. Yoga
In 2008 stond yoga voor het eerst in de top 20 van sporttrends. Sindsdien wisselt yoga jaarlijks qua populariteit en plaats in de lijst van sporttrends. Yoga blijft zich vernieuwen en dat zorgt ervoor dat yoga toch steeds een plaats in de lijst verovert.

8. Fitnessprogramma's voor ouderen
Met de vergrijzing is het eigenlijk logisch dat er steeds meer fitnessprogramma's zijn die zich specifiek op ouderen richten. Een ander voordeel is dat ouderen tijd hebben om overdag te sporten, wanneer veel sportzalen leegstaan.

9. Functionele fitness
Functionele fitness is het inzetten van krachttraining om bijvoorbeeld je kracht, coördinatie of balans te verbeteren. Dit kan ook zijn na een blessure.

Wat opvalt? De lijst verschilt niet heel veel met de lijst van 2017. Blik terug op de sporttrends van 2017.

Beeld: Shutterstock