Placeholder

Sporten met een doel

Of je nou sport voor de ontspanning, traint voor een wedstrijd of omdat je strakker in je vel wil zitten. Jezelf een doel stellen werkt motiverend, daardoor hou je het sporten makkelijker vol.

Realistisch doel
Stel jezelf niet meteen het uitlopen van een marathon als doel. En van nul naar vijf keer per week naar de sportschool is voor de meesten van ons ook niet realistich. De kans is groot dat je voortijdig afhaakt, of zelfs een blessure oploopt door je overmoedigheid.

Begin klein
Eerst 5 kilometer hardlopen, vervolgens 10. Eerst één keer per week naar de sportschool en dat langzaam opbouwen naar vijf. Door een concreet 'tussendoel' voor ogen te hebben dat je vervolgens ook behaalt, ben je je extra bewust van je vooruitgang. Merken dat je beter wordt, maakt het sporten meteen een stuk leuker.

Niet prestatiegericht
Misschien sport jij echt alleen omdat je het leuk vindt. Toch kun je ook dan een doel hebben: je persoonlijk record verbeteren, de danspassen sneller onthouden, ontspannen na een hectische werkdag of meer uithoudingsvermogen opbouwen. Sporten heeft veel voordelen: het is bijvoorbeeld ook goed voor je humeur, slaap en libido. Ook een prima stok achter de deur, toch?

Doe het samen
Het werkt niet voor iedereen, maar misschien wel voor jou: samen sporten en samen naar een doel toe werken. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat sporten met een betere teamgenoot motiverend is.

Wat is jouw huidige sportdoel?