Placeholder

Hardlopen: vermijd deze beginnersfouten

Als je het hardloopvirus te pakken hebt, is het verleidelijk om hard van stapel te lopen. Pas wel op dat je je niet schuldig maakt aan één van deze vier beginnersfouten.

Beginnersfout 1: de hele tijd op je horloge kijken
Natuurlijk ben je benieuwd of je zo snel gaat als je gehoopt had, maar houd je toch in als je de neiging hebt om op je horloge te kijken. Go with the flow en kijk pas aan het einde naar je tijd.

Beginnersfout 2: signalen van je lichaam negeren
Heb je hoofdpijn? Drink. Voel je ergens serieuze pijn? Push jezelf dan niet om door te gaan. Je wilt niet nu al een blessure oplopen. Hardlopen is iets dat je geleidelijk moet opbouwen.

Beginnersfout 3: jezelf met anderen vergelijken
Je collega rende haar eerste vijf kilometer binnen een half uur. Dat wil niet zeggen dat jij dat ook moet doen. Iedere hardloper heeft een eigen snelheid en de een kan dat sneller opbouwen dan de ander. Laat je ook niet opjagen als een andere hardloper op straat je inhaalt.

Beginnersfout 4: iedere keer dezelfde route lopen
Iedere week hetzelfde rondje om de plas lopen is leuk, maar het is belangrijk om te variëren met je route. Op een andere route kom je andere ondergronden tegen en zo train je direct andere spieren.

Beeld: Shutterstock